Безсмъртният полк в Троян

Безсмъртният полк в Троян

Новини 0 мнения 339

И Троян се включи в инициативата „Безсмъртният полк“ – жива е паметта за героите!

Като че ли стана модерно, навярно удобно за някого, да забравим героизма на българина в битката против фашизма и във Втората световна война.

Героизма в една национална антифашистка съпротива – съпротива против хитлеристите, но не в държава окупирана от фашистка Германия, а в държава официален съюзник на Хитлер.

Героизма на обикновени хора: млади момчета и момичета или зрели хора, отговорни към своите домове; селяни и граждани; учители и работници; земеделци и…

А сетне – героизма на българския войник, доказал своята смелост по пътищата на войната, по планините и полетата на Европа.

Нищо не е забравено, никой не е забравен.

Не искаме да позволим паметта на тези скромни герои, за които бъдещето е по-важно от собствения им живот, да бъде забравена.

Над 200 души се включиха в първия поход на Безсмъртния полк в Троян.

С образите на героите, с венец, с цветя – така показахме на троянци каква е нашата кауза.

Пред костницата на убитите антифашисти, на мястото на унищожения паметник в тяхна чест, завърши нашият поход.

Христина Петрова изнесе слово за жертвите, дадени от България във Втората световна война и по време на антифашистката борба.

Присъстващите поздрави и Христо Борисов, председател на Български антифашистки съюз, Ловеч, а стихове прочете малката Доброслава Стефанова.

Различни песни изсвири Ценко Дочев.

В шествието се включиха жители и гости на Троян, ветерани от Втората световна война и техни потомци, както и народният представител от БСП за България д-р Валентина Александрова.

 

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top