Там, край реката („Музика под звездите“ в Дебнево)

Там, край реката („Музика под звездите“ в Дебнево)

Новини 0 мнения 281

Беше много хубаво! Знаех си, че ще е така от момента, в който прочетох за мероприятието в културния афиш на община Троян, защото и друг път съм слушал изпълнения на Вероника Тодорова. Но, ей Богу, не предполагах, че ще е чак толкова хубаво! Затова много се радвам, че бях там и изобщо не съжалявам за отмяната на уж неотложен ангажимент, за да присъствам на събитието.

Е, става дума за „Jam on the river“, в буквален превод на български – „Музикални импровизации край реката“. Мястото – местността „Лъка“ в Дебнево, разположена на брега на река Видима. Това е широката поляна вляво от пътя, ако навлизате в селото откъм Беров мост. Начало на събитието – 19:00 часа, 4 август.

Проявявайки нетърпение пристигнах половин час по-рано. Заварих 10-20 паркирали автомобила. Пътниците им си купуваха бира и кебапчета. Момчетата от „Rainbow music“, озвучители на събитието, трескаво подготвяха малката, но кокетна сцена. Пред нея в очакване на зрителите бяха подредени импровизирани кресла – бали със сено, ухаещо на билки. Настаних се на първия ред. Не след дълго всички „кресла“ бяха заети. По-предвидливите зрители си носеха одеала или сгъваеми столове, в които се разположиха удобно. Останалите гледаха концерта правостоящи.

След горещия летен ден прохладата на реката действаше освежаващо. Скоро обаче захладня. Природата сякаш ни подсказа, че лятото, макар и още недошло, вече си отива. Който си носеше дрешка – облече я, останалите се привихме на мъже.

След обичайното за нашите ширини закъснение събитието бе открито от Радко Петков. Сред парчетата, които той изпълни, бе и най-новият му сингъл – „MAMACITA“. След това на сцената се появи Весела Думанова. В дует с Радко изпяха няколко песни, една от които бе посветена на Вероника Тодорова, организатор на събитието (своеобразен жест на благодарност за поканата да участват в него). После Весела продължи сама. В знак на уважение към старите рокаджии изпя едно класическо за жанра парче.

Признавам си, че съм музикален инвалид. Освен това не си падам по рап, поп, латино, етно и тем подобни жанрове, дори не съм рокаджия. Предпочитам мелодични песни. С други думи, в музикалното си развитие съм замрял на „Yesterday“. Независимо от това ми беше приятно да слушам младите изпълнители. Каква е причината? Може би магията на живото изпълнение?

След като Радко и Весела „подгряха“ публиката, на сцената се появи красивата, усмихната и очарователна Вероника, съпроводена от Ангел Димитров. Тя – с акордеона, той – с китарата. Вероника поздрави публиката на Първия фестивал „Jam on the river“ в Дебнево и обясни, че за организирането на такова събитие са необходими три неща. Първо – мерак („Имам и то много – за всички ви, за да го има този фест!“ – добави Вероника). На второ място – прекрасни хора, на които може напълно да се разчита (тук бяха изказани благодарности на Пламен Димитров и „Rainbow music“, на Ангел Димитров, Радко Петков, Весела Думанова и група „Ново 5“). Трето – спонсори (Вероника изброи всичките, но аз няма да го правя, защото са много).

Първото произведение, което Вероника и Ангел изпълниха, бе композицията „Крали Марко“ на Ангел Димитров. Последва италиански танц – композицията „Grande Jo“ на Ренцо Руджери, учител на Вероника и още и още… Господи, какви мелодии могат да изваят един акордеон и една китара, попаднали в умели и талантливи ръце! Вероника и Ангел имаха и по едно солово изпълнение. Парчето на Вероника, да го наречем „Влакче“, е с идеята да възпроизведе всички звукове, които издава един влак. То бе поздрав към рожденничката Веси от Варна и към детенцето на Вероника.

Вероника получи много цветя от признателната публика. Галя Керезова, кмет на Дебнево, й подари икона „Св. Богородица Троеручеца“. Тя подчерта, че Вероника, прекарваща поради естеството на работата си много време в чужбина, никога не забравя корените си, родината си и родното село.

Две жени, седнали близо до мен, с голямо нежелание си тръгнаха от концерта, за да затворят кокошките си, защото из селото бродят лисици. Ловци, къде сте? Заради вашия пропуск жените не видяха третата част от концерта, в която на сцената излезе група „Ново 5“.

Тръгвайки си от концерта, бях смаян от броя на паркиралите автомобили. Със сигурност бяха повече от 100, да не кажа 200. Съдете сами за броя на публиката. Въпреки краткия период на разгласа, събитието се радваше на добра посещаемост.

Трудно е да се предаде върху хартия атмосферата на феста. Музиката трогна сърцата на цялата публика – от мало до голямо. На изпълненията се радваха невръстни дечица и баби на преклонна възраст. Събитието показа и друго – народът е жаден за култура.

Без следа от съмнение, Първият фест „Jam on the river“ в Дебнево протече безупречно и дълго ще се помни от публиката. С нетърпение чакаме следващото издание!

Васил Радойчевски

Разгледайте снимките на Васил Радойчевски:

https://www.facebook.com/BSP.Troyan/videos/1013915785435495/

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top