Лятно кино в Орешак

Лятно кино в Орешак

Новини 0 мнения 196

Орешак се оказа единственото населено място в община Троян, включено в инициативата „Лятно пътуващо кино с БНТ“. На 7 август от 21.00 ч. при пълна зала бяха прожектирани два късометражни и един пълнометражен филм. Публиката обхващаше всички възрастови групи – от малки деца, които за пръв път присъстват на кинопрожекция, до техните баби и дядовци, дошли да си спомниха романтичната младост, защото освен всичко друго киното някога бе и място за любовни срещи.

Като възрастен човек през цялото време правех аналогии с миналото. Някогашната киномашина е заменена с модерен мултимедиен прожектор, кинолентата – с електронен носител. Озвучаването е много по-добро от едно време. Зрителите са „американизирани“ – мнозина дойдоха с пуканки и бира. Магията на киното обаче си е същата. Разбира се, всеки от нас би могъл да изгледа филмите вкъщи в много по-удобна и приятна обстановка, но друг е ефектът, други са емоциите, когато много хора ги гледат заедно.

Традиционният кинопреглед от близкото минало, разказващ за успехите на народното стопанство или заплахите на капитализма, бе заменен от два кратки филма.

Сценарият на първия – „За какво служи хлябът“ е по едноименния разказ на О. Хенри, написан през 1911 г., с оригинално заглавие „Witches’ Loaves“. Режисьор и сценарист на филма е Ники Стоичков. Зрителите бяха пленени от великолепната игра на актьорите Марта Вачкова и Георги Колев.

Вторият късометражен филм „Дебют“ е на хърватския режисьор Далибор Матанич и е част от кампанията на Европейската комисия #EuandME, целта на която е да ни покаже как ЕС се грижи за правата на своите граждани. Лично на мен този филм ми дойде в повече.

Пълнометражният филм „Врагове“ на режисьора Светослав Овчаров (негов е и сценарият) се оказа истинско кино бижу – исторически и много мъжки филм за Балканската война, черно-бял, с кадри като гравюри от войната, с пестелива, но извисяваща музика, смислен и приятен за гледане. Филмът търси отговор на въпроса „Могат ли противоречията между българите да се окажат по-силни от омразата им към враговете“. Уви, могат!

Ако не беше неочакваният му край, филмът „Врагове“ би се харесал на всички. Впрочем неочакваният край е общ елемент на трите филма, показани в Орешак.

Прожекцията на двата български филма сочи, че родното кино е живо, но остава непознато за зрителите на малките населени места, в които липсват кина.

Да припомним: по време на социализма в община Троян имаше 4 летни кина: в Троян, Орешак, Черни Осъм и Шипково (в района на минералните бани). В Троян лятното кино е в един имот със „зимното“, а в Орешак и Черни Осъм – в един имот със сградите на съответните читалища. По-особен е случаят в Шипково – освен че се намира в курорта, което е естествено поради големия брой почиващи през летния сезон, лятното кино е и своеобразна почивна база за служителите на „Кинефикация“. На тяхно разположение тук са 4-5 стаи.

Каква е съдбата на изброените летни кина? Кинокомплексът в Троян е приватизиран. Лятното кино е съборено и на неговото място сега има платен паркинг. Приватизирано е и лятното кино в курорта Шипково. Неотдавна е препродадено и в момента е с втори собственик. Лятното кино в Черни Осъм е сравнително добре запазено. Прави чест на черноосъмци, че в дългите години на прехода са се грижили за него. Всяко лято тук се правят по една-две прожекции.

Възраждането на лятното кино в Орешак започва през пролетта на 2016 г. по инициатива на група младежи, обединени в сдружение ТЕРРА. Миналата година то за пръв път се включи в начинанието на БНТ за лятно пътуващо кино.

Васил Радойчевски

А това е моята галерия със снимки!

https://www.facebook.com/BSP.Troyan/videos/1694643567299740/

 

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top