100 години от геройската смърт на поручик Христо Костов Маринов

100 години от геройската смърт на поручик Христо Костов Маринов

Новини 0 мнения 390

На 14 септември  в Музея на народните художествените занаяти и приложни изкуства – Троян се откри изложба, посветена на 100-годишнината от героичната кончина на поручик Христо Костов Маринов, загинал при Дойранската епопея на 29 май 1918 г., на връх Бончев.

Десислава Вутова, уредник в Музея, прочете биографията на троянския герой.

После думата бе дадена на главния организатор на събитието Христо Костов, близък роднина на загиналия офицер. Наследникът изключително емоционално разказа историята на своето име, което е наследил от дядо си, а той пък от своя чичо – загиналия на фронта поручик.

Залата беше пълна с общественици от Троян, които с интерес приемаха събитието.

Председателят на Областния съвет на Българския антифашистки съюз – Ловеч господин Христо Борисов връчи поздравителен адрес на инициатора на изложбата Христо Костов, ученик от XII клас в НУПИ „Проф. Венко Колев“ – Троян. В адреса бе отбелязана изключителната роля на младия човек за съхраняване на родовата историческа памет на героите от нашия край. Господин Борисов отправи и своите най-добри пожелания за успешно бъдещо развитие в сферата на науката и културата на инициативния родолюбец.

От името на Общински комитет „Васил Левски“ – Троян госпожа Ценка Дочева също поздрави организатора на събитието за духовното му израстване през годините и за активната му  дейност в комитета.

Изложбата ще бъде на разположение на жителите и гостите на общината в рамките на един месец.

 

 

Снимки: Руслана Попсавова

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top