ЗА 25 ГОДИНИ ЗАГУБИХМЕ 25% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СИ

ЗА 25 ГОДИНИ ЗАГУБИХМЕ 25% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СИ

Новини 0 мнения 124

„На първо място България
е единствено по производство
на тикви за миналата година.

Неслучайно това се случи
при правителството на премиера
Бойко Борисов“.
Петър Курумбашев, евродепутат

„Унищожихме голяма част от нашата 17индустрия, селско стопанство и животновъдство. Минималната заплата в България е 510 лева, докато в съседна Румъния тя е 870 лева. Неслучайно работоспособните българи продължават да напускат страната ни. Мисля, че трябва да имаме собствена промишленост, да развием туризма, услугите и земеделието си. Трябва да има и една по-добра социална политика. Нужно е да се увеличат и детските надбавки. Само така ще преборим демографския срив“. Това каза евродепутатът от групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Петър Курумбашев на среща с троянската общественост на 16 ноември в културно-информационния център в града. Поканата към него да посети града ни беше отправена от Общинската организация на БСП  с председател Росен Веселинов по линия на дискусионния клуб към партията. Темата на срещата беше „Накъде отива Европа и накъде отиват българите“. Идеологът и продуцент на студентското предаване „Ку-ку“ бе приет много радушно от троянци. Към него имаше рояк от въпроси. Хората се интересуваха както от възможните стъпки за справяне с демографската катастрофа във вътрешно-политически план, така и от отношенията между САЩ и Евросъюза в международен план. Много изчерпателно и с вещина Петър Курумбашев отговори на всички въпроси.

Петър Курумбашев е единственият български политик, преминал през трите стъпки – общински съветник, депутат и накрая евродепутат. Той започва работа в ЕП през 2017 г. – на мястото на Илияна Йотова. Там той е в Комисия по промишленост, изследвания и енергетика и в Комисия по транспорт и туризъм. Той работи активно за стимулирането на прехода на транспортния сектор към чиста енергия чрез насърчаване на електрическата мобилност. Той се бори за това да бъдат защитени правата на българските международни шофьори и превозвачи. Той е против пълната либерализация на транспортните услуги. Според него най-добър в тази посока е италианският модел.

А колкото до това дали България печели от членството си в Евросъюза, Курумбашев заяви, че на фона на милиард и 100 милиона вноска за страната ни, печелим много повече средства по различни проекти. Той каза, че е привърженик на увеличаване на средствата за европейската гранична полиция. „Който не храни собствена армия – храни чужди“ – прибави той. „Нужно е и страната ни да отделя повече средства за отбрана. От 20 години средствата за това са минимални. Резултатът –  нямаме нито подводници, нито самолети. И ние като държава и Евросъюзът трябва да инвестираме във войска“ – каза Курумбашев.

На въпрос „Ще бъдат ли махнати скоро санкциите към Русия?“ евродепутатът отговори така: „Очевидно е, че Европа трябва да работи с Русия. Самата Ангела Меркел, която аз много уважавам като политик, каза, че трябва да внасяме газ от Русия. Но в ЕП държавите за продължаване на санкциите са 2 към 1. Само Австрия, Италия, Кипър, Гърция и Чехия са за отмяна на санкциите. България все още не е заявила ясна позиция“.

Курумбашев завърши срещата с троянци с думите, че България трябва да възобнови проекта за електроцентралата в Белене, защото много скоро ще имаме нужда да внасяме ток, а това при минус двадесет градуса няма как да се случи, независимо от високите цени.

Христина Петрова

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top