За борба с нищетата, за борба с бедността

За борба с нищетата, за борба с бедността

Новини 0 мнения 179

На 17 октомври 1993 г. с резолюция   № A/RES/47/196 Генералната асамблея на ООН приема този ден за Международен ден за ликвидиране на бедността (англ. International Day for the Eradication of Poverty, исп. Día International para la erradicación de la Pobreza, фр. la Journée internationale pour l’élimination de la pauvreté, рус. Международный день борьбы за ликвидацию нищеты).

Празникът води своето летоброене малко по-рано, всъщност точно преди 30 години – от 17 октомври 1987 година, когато 100 000 души се събират на парижкия Площад на правата  (площад „Трокадеро“, фр. Place du Trocadéro), за да изразят своето категорично мнение – „НИЕ НЕ ПРИЕМАМЕ НИЩЕТАТА“.

Инициатор на този протест, на тази впечатляваща инициатива е един католически свещеник – отец Жозеф Вресински. Син на емигранти (майка му е испанка, а баща му – поляк), малкият Жозеф израства в крайна бедност и посвещава целия си съзнателен живот на защитата на правата на човека и на борбата с различните форми на бедност. През 1957 година основава неправителствената организация Движение „АТД Четвърти свят“, която именно повежда световния поход против бедността.

Да цитираме думите на отец Вресински: „Там, където човек е принуден да живее в бедност, се нарушават неговите права. Да се обединим в борба за уважаване на тези права е свещен дълг на всеки от нас“.

В края на паметната демонстрация на площад Трокадеро е поставен мемориален камък в памет на жертвите на бедността, наричан до днес Камъкът Трокадеро.

Темата на тазгодишния ден за премахване на бедността – „Да работим заедно срещу бедността“ – подчертава нуждата от създаване на наистина глобален алианс за борба с бедността, в който наравно да участват активно развити и развиващи се страни.

Да завършим с няколко печални факта. От 6 милиарда души, живеещи на Земята, почти половината (47%) живеят с по-малко от 2 долара на ден, а повече от 1,2 милиарда (20%, 1/5) – по-малко от 1 долар. Около 800 милиона души (14% от населението на Земята) не получават абсолютния минимум от храна, половин милиард души (една трета от тях деца) страдат от хроническо недохранване…

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top