Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането

Новини 0 мнения 94

На 19 октомври 2017 г. група народни представители  внесоха под № под № 754-01-73 Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането.

С предлаганите изменения и допълнения се цели премахване на лимита на безвъзмездно доставяно количество диагностицирани и преработени кръв и кръвни съставки, необходимо за лечението на здравноосигурени лица с хематологични заболявания, хоспитализирани в структура по клинична хематология, в която се осъществяват процедури по подготовка и/или извършване на алогенна и/или автоложна трансплантация на хемопоетични стволови клетки.

Преливането на кръв и кръвни продукти е основен елемент при провеждането на лечение на пациенти с хематологични заболявания, на които им предстои или е извършена алогенна или автоложна трансплантация на хемопоетични стволови клетки.

С предлаганите нормативни промени ще се създаде възможност за обезпечаване на дейността на лечебните заведения с разкрити хематологични клиники или отделения за подготовка и/или извършване на алогенни и/или автоложни трансплантации на хемопоетични стволови клетки чрез безвъзмездно осигуряване за тези структури на необходимото количество кръв и кръв продукти, които са задължителен елемент от терапията за лечение на болните от хематологични заболявания, на които им предстои или им е извършена такава трансплантация.

Народни представители, внесли законопроекта:

Анелия Димитрова Клисарова, Валентина Александрова Найденова, Георги Георгиев Михайлов, Георги Йорданов Йорданов, Георги Янчев Гьоков, Илиян Ангелов Тимчев, Крум Костадинов Зарков

Пълния текст можете да видите тук.

 

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливан

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top