ЗА БОРБА С ГЕРОИЗАЦИЯТА НА НАЦИЗМА

ЗА БОРБА С ГЕРОИЗАЦИЯТА НА НАЦИЗМА

Новини 0 мнения 97

Някак незабележимо в медиите пропълзя и изчезна една важна новина – ООН сериозно се тревожи от надигащата се по цял свят вълна от расизъм и расова дискриминация.

На 19 декември Генералната асамблея на ООН отново подкрепи Резолюция за необходимостта от борба с героизацията на нацизма и противодействието на съвременните форми на расизъм, расова дискриминация и ксенофобия.

Проектът бе внесен през ноември от Русия, а в текста се осъждат инцидентите, свързани с пропагандата на нацизма. Също така се осъжда свалянето и унищожаването на паметниците и оскверняването на паметта на борци против националистически идеи.

Проектът за резолюция отначало бе подкрепен от Третия комитет на Генералната асамблея (Социални и хуманитарни въпроси и въпроси на културата), а след това бе внесен и на пленарно заседание.

При гласуването документът бе подкрепен от 133 държави (между които Русия, Китай, Египет, Израел, Сърбия, болшинството арабски страни и страните от Латинска Аерика), а 49 страни са се въздържали (голяма част от страните на Европейския съюз, Турция, Канада, Грузия, Молдова). Против традиционно бяха две страни – САЩ и Украйна.

В Генералната асамблея се отбелязва тревожното нарастване на инциденти на расова основа.

Какво става в България?

Какво знае неизвестният автор на този графит – позорен за всеки един от нас – за Кристалната нощ…

 

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top