Узаконяване на шериата в Австралия

Узаконяване на шериата в Австралия

Новини 0 мнения 107

Правителството на Австралия може да въведе законите на шериата „в определени рамки“, за да поддържа световния си имидж на страна „построила най-успешното мултикултурно общество“ – съобщава The Guardian.

Правителството на Малколм Тарнбул (Malcolm Turnbull) е поръчало подготовката на изследователски отчет за свободата на вероизповеданията в страната.

Отчетът ще бъде подготвен от комисия от петима авторитетни юристи, между които и професорът по конституционно право Николас Арони (Nicholas Aroney) от Кливландския университет. Проф. Арони е известен със скандалните си изявления, че законите на шериата могат да се въведат в страната, макар и в определени законови рамки. Той смята, че свободата на вероизповеданието трябва да  бъде по-важна от други всички останали свободи и права, даже по-високо от принципа за всеобщо равенство на гражданите, равните права между половете и т. н.

Против подобни изявления рязко се изказват много политици, които категорично отбелязват, че подобни поправки ще доведат до възникването на религиозни анклави, насаждащи законите на шериата по защитата на общото законодателство на страната.

Впрочем и самият проф. Арони в своя статия от 2012 година призна, че шериатът определя начина на живот на мюсюлманите като цяло и може да има последици за конституционния ред в страната, като смята, че предвидените от шериата „бичуване, пребиване с камъни и отсичане на крайниците… незаслужено налагат мрачна репутация на запад“.

Комисията ще започне работа в началото на януари 2018, окончателният отчет трябва да е готов към 31 март.

Повече можете да прочетете тук:

https://www.theguardian.com/australia-news/2017/nov/22/philip-ruddock-to-examine-if-australian-law-protects-religious-freedom

 

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top