Куба – далечна и близка

Куба – далечна и близка

Новини 0 мнения 275

Петокласничката Габриела Якова представи СУ „Васил Левски“, Троян, и област Ловеч в националния конкурс „Куба – далечна и близка“. Тя се класира на трето място в категория „Проза“.

Габи не успя да присъства лично на награждаването в столичния Дворец на децата, но организаторите се постараха грамотата, книгите и специалните слушалки „in-ear“ да достигнат до Троян. Директорката на училището г-жа Русенова поздрави Габи  за старанието и любознателността и благодари на нейната учителка Ренета Христова за упоритата и всеотдайна работа.

Конкурсът е част от Националния календа на МОН и тази година се провежда за 11 път! Включиха се над 50 училища от 30 градове и села на България, а едно писмо дойде дори от Република Молдова!

Това е една утвърдена форма за изява на българските деца, а в нейното организиране и провеждане са ангажирани много български организации и институции:

Асоциацията за приятелство “България – Куба”,

Националният дворец на децата,

Синдикатът на българските учители,

Съюзът на българските журналисти,

Съюзът на българските писатели,

Централният съвет на Българския антифашистки съюз.

Специална подкрепа оказват Посолството на Република Куба в Република България и Министерството на образованието и науката.

С организацията, рекламата, оценяването и награждаването се ангажира организационен комитет, в който участваха известни дейци на литературата, културата, българския политически живот, както и педагози и приятели на Куба:

Председател: Станка Шопова, почетен председател на Асоциация за приятелство „България – Куба“

Членове:

Боян Ангелов – председател на СБП

Весела Груева – заместник-председател на БАС

доц. д-р Емилия Лазарова – историк

Къдринка Къдринова – журналист, писател – председател на Асоциация на испаноговорящите журналисти

Лъчезар Еленков – поет, главен редактор на в-к “Жарава”

Радост Мазганова – учител по испански език в 49 ОУ с изучаване на испански език “Бенито Хуарес”, гр. София

Снежана Тодорова – председател на СБЖ

проф. Стоян Домусчиев – художник

Тамара Такова – университетски преподавател по испански език, председател на Асоциацията за приятелство “България – Куба”

Татяна Досева – Директор на Националния дворец на децата

Янка Такева – Председател на СБУ

Мотото на конкурса тази година беше „Младежта на Куба за солидарност, мир и приятелство с народите“, а „подсказките“ на организаторите към учениците бяха към няколко направления:

А. Приятелство и солидарност в културата, спорта, социалния живот и международните връзки между младежите.

Б. Международната бригада за солидарност с Куба “Хосе Марти” – българско участие.

  1. Други теми по мотото на конкурса.

Приемаха се творби на български и испански език, а рисунките, разбира се, не се нуждаеха от думи.

Много научиха българските деца за Куба, разказаха за историята; географията; икономиката; туризма; културата; образованието; медицината; герои и творци на литературата и изкуствата в борбата за независимост на Куба: Хосе Марти, Че Гевара, Антонио Масео, Николас Гилен, Ърнест Хемингуей, Франк Паис, Фидел Кастро и др. Проучиха връзките на България с Куба в различни области; договорите за сътрудничество, взаимопомощ и съвместни проекти между двете държави и между обществени организации в сферата на икономиката, културата, образованието, спорта и т. н.

На тържеството, освен членовете на организационния комитет и представители на подкрепящите институции, присъства лично посланикът на Куба у нас Педро Пабло Сан Хорхе. Негово превъзходителство разказа не само за впечатленията си за конкурса, но и за многобройните срещи с деца и възрастни в цяла България, изкуши се да сподели, че много от призьорите от първите конкурси са известни лица на българската политика и култура и дори… са членове на правителството.

Церемонията се превърна в спонтанен празник за всички. Деца от танцовите групи на Двореца на децата представиха наистина огнени кубински танци, а рисунките от конкурса се превърнаха в част от картинна галерия в самата зала.

Първенците във всички категории, освен грамоти и предметни награди, получиха и невероятна изненада – почивка в морския Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“.

И, накрая, искаме да ви направим съпричастни на това вълнуващо тържество. Може да разгледате нашата картинна галерия:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.978508755642865.1073741848.421014648058948&type=1&l=0815f4d625

Специална благодарност на СУ „Васил Левски“, Троян, за предоставените материали.

 

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top