Празник на животновъда в Борима

Празник на животновъда в Борима

Новини 0 мнения 661

14 юли 2018

За пети пореден път Борима стана домакин на  Празника на животновъда, който – по думите на Мериян Афъзова, председател на местното НЧ „Напредък“ – вече се е превърнал в празник на селото: желан и очакван.

Площадът се напълни с жители на Борима и гости на селото. Специално за празника си бяха дошли боримци, понастоящем живеещи в отдалечени малки селца и големи градове на България, че дори и от чужбина. Този факт образно бе отбелязан от Мериян Афъзова: „Светнаха къщи, в които цяла година не беше стъпвал човешки крак“.

Сред официалните гости бяха Донка Михайлова и Розалина Русенова, кмет и заместник-кмет на община Троян; Надежда Василева – директор на Главна дирекция „Аграрно развитие“ в Областна дирекция „Земеделие“ – Ловеч; Айля Велиева от Държавен фонд „Земеделие“ – Ловеч; Иван Христов – кмет на с. Голяма Желязна; общинските съветници Айнур Кехайова, Васил Радойчевски и Владимир Хаджийски, спонсори на празника и др.

Защо Празник на животновъда? Защото Борима е общинския лидер в този бранш. В съседните села Дълбок дол, Старо село и Голяма Желязна също се отглеждат много животни, но броят им в Борима повече от два пъти надвишава броя на отглежданите животни в цялата останала част на община Троян. Тук му е мястото да отбележим, че животновъдството не е професия, а призвание, свързано с много обич към животните и упорит, почти денонощен и целогодишен труд.

Празникът започна с възстановка на обичая „Зажънване“ в изпълнение на самодейци от НЧ „Напредък – 1900 г.“ (с. Дълбок дол), водени от Пенка Василева. Официални приветствия към присъстващите отправиха Иванчо Раев – кмет на с. Борима и Донка Михайлова – кмет на община Троян.

За доброто настроение на празнуващите се грижеха духова музика „Заедно“ при НЧ „Просвета – 1920 г.“ (гр. Троян), певческа група „Дълбокдолско ехо“ и дуо „Свежест“ (Недка и Стефан).

Всички участници в тържеството бяха богато гостени със салата от зеле и моркови, яхния от боб, телешка яхния и характерното за троянския край жито. Особена похвала и благодарност заслужават готвачите, сътворили тези кулинарни чудеса.

Сред участниците в празника беше баба Пена (Пенито), най-възрастният жител на Борима, която след около два месеца ще навърши 99 г. Да е жива и здрава! Тя е в отлична умствена и физическа форма, все още върти мотиката в градината и не отстъпва на по-младите. Може би това е залогът за дълголетие.

Впечатляващи бяха и малките дечица, облечени в национални носии и тичащи между масите.

Една добра поличба – празникът беше внимателно наблюдаван от щъркел, кацнал върху антена на мобилен оператор, разположена на покрива на новото читалище.

Да пребъде Празникът на животновъда в годините!

Разгледайте и нашата галерия!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.991074204386320.1073741849.421014648058948&type=1&l=66c4406ffc15

 

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top