Празник на народното творчество и занаяти в Лешница

Празник на народното творчество и занаяти в Лешница

Новини 0 мнения 172

Кметът на Троян Донка Михайлова, заедно със заместник-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев и кмета на община Ловеч Корнелия Маринова се включиха в празника на Лешница, посветен на 140-годишнината на възраждането на селото. Гости бяха още: олимпийският шампион Александър Томов (борец в стил класическа борба, женен за ловчалийка), кметовете на селата Българене, Сливек и Старо Стефаново.

Новата история на Лешница започва след Освобождението.

Тогава българи-балканджии от планинските троянски села и опожарения по-рано Троян се заселват в Лешница след масово изселване на турци.

През 1938 година селото административно преминава към Ловешка околия, но лешничани не спират връзките си с троянска община, много от тях работят в Троян, а децата учат в троянските училища.

„Днес отново почувствах обичта им към Троянския край!“, написа Михайлова още в профила си във фейсбук.

А кметът на Ловеч Корнелия Мариново подчерта: „Всички тачим нашата история и се връщаме към миналото с преклонение и това ще ни води и занапред. Нека ценим волята и усилията на местната власт, да вярваме в силата, добротата и интелигентността, да се справяме с трудностите“.

Кметският наместник Дамян Дамянов благодари на гостите, че са почели празника на селото и пожела срещите да продължават и занапред.

Празникът продължи с художествена програма на групата за фолклор „Балкански огън“, с народни хора и празнична трапеза. В парка беше организирана изложба от рисунки, керамика, стари фотографии.

За предоставените снимки благодарим на сайта „Троян Експрес“ и лично на г-жа Руслана Попсавова.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top