Премиера на филма „Песента на генерала“ в Угърчин

Премиера на филма „Песента на генерала“ в Угърчин

Новини 0 мнения 204

На 27 юли в Угърчин се състоя премиера на филма „Песента на генерала“, посветен на ген. Радой Сираков, който по време на Балканската война е началник на Девета плевенска дивизия. Да напомним, че в състава на дивизията е легендарният 34-ти Троянски пехотен полк.

Водещ на събитието бе Мария Щрегарска, автор на книгата „Нашият генерал“, романизирана биография на Радой Сираков. Книгата бе представени преди една година пак в просторната и уютна зала на читалище „Вълчо Русковски“ в Угърчин. Мария Щрегарска е човекът, който извади от мрака на забравата един достоен български учител, офицер, генерал и великолепен човек, какъвто е Радой Сираков.

Залата бе пълна с жители на Угърчин и представители на всички населени места на общината. От Ловеч бе дошла група от Български антифашистки съюз, водена от нашия земляк Христо Борисов, а от Плевен – пълен автобус с членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, както и представители на угърчинското землячество в града, водени от полковник Васил Жилевски.

Имайки предвид музикалните способности на ген. Радой Сираков – той е великолепен певец и владее до съвършенство различни музикални инструменти (струнни, духови, ударни), намирам заглавието на филма за много удачно.

Божидар Велчев, сценарист и режисьор на филма, сподели, че най-голямата трудност при създаването му е крайно оскъдната информация за живота на генерал Сираков, запазена в архивите. Тази липса е компенсирана от задълбочен анализ на личностния фактор по време на Балканската и Междусъюзническата война, направен от академик Георги Марков, военния историк Станчо Станчев и доктор Милен Врабевски.

Филмът е с продължителност 57 минути и е продуциран от Община Угърчин. Нейни са авторските права за разпространението му. След кратък разговор с Мария Динова, заместник кмет на общината, стана ясно, че е напълно възможно филмът да бъде показан в Троян. Божидар Велчев пък сподели, че предстои излъчването му по БНТ1 през септември или октомври тази година.

Васил Радойчевски

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top