XXII конгрес на Апиславия в Москва

XXII конгрес на Апиславия в Москва

Новини 0 мнения 152

От 9 до 13 септември в Москва се проведе XXII конгрес на федерацията на пчеларските съюзи Апиславия. Организацията е основана през 1910 г. в София по инициатива на българските пчелари. Първоначално замислена като обединение на пчеларите от славянските страни, днес тя включва 21 пчеларски съюзи от 17 европейски и азиатски държави. В работата на конгреса участваха пчелари от над 30 страни. Сред 15-те члена на българската делегация за конгреса бе Васил Радойчевски, представител на троянските пчелари.

Началото на конгреса съвпадна с рождения ден на Москва. На 8 и 9 септември с много празнични мероприятия се чества 871-та годишнина на столицата на Русия.

Тържественото откриване на конгреса се състоя в Държавния Кремълски дворец, в сърцето на московския Кремъл, което е знак за доброто отношение на президента на Русия и президентската администрация към пчеларите. Във фоайето на двореца бе импровизирана изложба, посветена на пчеларството и дейността на Федералния научен център по пчеларство (по-рано НИИ по пчеларство), намиращ се в гр. Рибное.

Генадий Зюганов, лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ), бе екскурзовод на официалните лица на конгреса. Димитър Костадинов от Орляне, добре познат на троянските пчелари, успя да подари на Генадий Зюганов бурканче липов мед от пчелина си, както и чаша с логото на българското Сдружение за биологично пчеларство. Зюганов веднага отвърна на жеста, като му подари личната си химикалка.

От трибуната на конгреса в приветствените си слова към пчеларите Генадий Андреевич разказа, че родът Зюганови се занимава с пчеларство от 350 години. Той е автор на книгата „В пчелина на Зюганов“ („На пасеке у Зюганова“), издадена през 2016 г. Освен лидер на КПРФ, Генадий Зюганов е депутат в Държавната дума и един от авторите на руския Закон за пчеларството.

Кратка справка в Интернет показва, че Зюганов, заедно с Александър Петрович Тарнаев, също комунист, депутат и съавтор на цитирания закон, са собственици на 5 дка земя в Орловска област, където е разположен съвместния им пчелин.

 

Васил Цочев, Москва

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top