Представяне на филма „Песента на генерала“ в Троян

Представяне на филма „Песента на генерала“ в Троян

Новини 0 мнения 197

На 19 март в Информационно-културния център се състоя прожекция на филма „Песента на генерала“, посветен на генерал-майор Радой Ичов Сираков, който по време на Балканската война е началник на Девета плевенска дивизия. В състава на дивизията е легендарният 34-ти пехотен Троянски полк.

Филмът е създаден по книгата на Мария Щрегарска „Нашият генерал“, романизирана биография на Радой Сираков, достоен български учител, офицер, генерал и великолепен човек, роден в Угърчин. Сценарист и режисьор на филма е Божидар Велчев, оператор – Стойко Якимов, а продуцент – Община Угърчин.

За представянето на филма от родното място на генерал Сираков пристигна цяла делегация: Мария Динова – заместник кмет на Община Угърчин; Димитър Димитров – секретар на Община Угърчин; Борислав Патарински – секретар на читалище „Вълчо Русковски“ в Угърчин; Мария Щрегарска, Колю Терзиев, Цветан Бойкин и Славка Бешкова.

Поради сравнително ранния час (17:00) събитието започна при полупразна зала, която обаче постепенно се запълни от заинтересована публика. Присъстващите останаха очаровани и удовлетворени от чутото и видяното и дълго ще помнят вдъхновеното слово на Мария Щрегарска. В него тя описа причините, подтикнали я да напише книгата. След това увлекателно разказа за живота и делото на генерал Сираков, а в края разкри как е създаден филмът.

Мария Щрегарска, филолог по образование, дългогодишен учител по български език и литература, е изящен оратор и изключително сладкодумен разказвач. Владее до съвършенство словото както в писмения, така и в устния му вариант. Тя е от поколението учители, които в детството ми слушахме с притаен дъх и полуотворена от учудване уста.

Не може да се твърди, че 57-минутният документален филм „Песента на генерала“ е екранизация на книгата „Нашият генерал“. Във филма генерал Сираков е главният, но не единствен герой. Филмът по-скоро разкрива героизма на българските войници, офицери и генерали по време на войните за национално обединение и е прекрасен урок по родолюбие.

Заглавието на филма е продиктувано от музикалните способности на генерал Радой Сираков, превъзходен певец и изтънчен изпълнител на няколко музикални инструмента – цигулка, китара, окарина… Сериозна трудност при създаването на филма е крайно оскъдната информация за живота на генерал Сираков, запазена в архивите. Тази липса е компенсирана от задълбочен анализ на личностния фактор по време на Балканската и Междусъюзническата война, направен от академик Георги Марков, военния историк Станчо Станчев и доктор Милен Врабевски. Във връзка с това ми се струва, че по-подходящото заглавие на филма би било „Песента на генералите“.

В края на събитието м-р Дочо Николов, известен с интереса и пристрастието си към военната ни история, приятно изненада Мария Щрегарска, автор на книгата „Нашият генерал“. Оказа се, че той притежава в личната си колекция 3 оригинални писма на генерал Радой Сираков до съпругата му, писани от фронта по време на Балканската война. Дочо Николов подари на Мария Щрегарска копия на тези писма.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top