Троян отбеляза 109-годишнината от рождението на акад. Ангел Балевски

Троян отбеляза 109-годишнината от рождението на акад. Ангел Балевски

Новини 0 мнения 498

На 15 април троянци отбелязаха 109-ата годишнина от рождението на акад. Ангел Балевски.

В 16:30 ч. в знак на признателност бяха положени венци и цветя пред паметника на акад. Ангел Балевски, тържествено открит на 10 октомври 2018 г. Венецът бе поднесен от Розалина Русенова, заместник кмет на Община Троян, а цветята – от инж. Пенчо Адърски, председател на Инициативния комитет за поставяне на паметен знак на акад. Ангел Балевски в Троян.

В 17:00 пред библиотеката на читалище „Наука“ бе открита изложба, посветена на годишнината от рождението на акад. Ангел Балевски, организирана от Община Троян, Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства и Инициативен комитет за поставяне на паметен знак на акад. Ангел Балевски в Троян. Осем пана разказват за живота и делото на знаменития троянец.

Водеща на събитието бе Силвия Йовевска от отдел „Култура“ на Община Троян. Тя разказа историята на създаването на паметния знак на акад. Балевски в Троян. Изложбата бе открита от директора на музея Елеонора Авджиева. Тя говори за съдържанието на паната и сподели впечатленията си от личността на акад. Ангел Балевски, когото определи като високо ерудирана и харизматична личност, с огромната техническата и хуманитарна култура. Изумителна е неговата етичност, която се дължи и на принадлежността му към едно общество, за което е било важно нравственото усъвършенстване на личността.

В 17:30 в зала „Форум“ на читалище „Наука“ бе представен сборникът „Ангел Тончев Балевски – академикът-инженер“, чийто съставител е Христо Борисов. Сборникът включва две книги, превърнали се в библиографска рядкост, изказвания на бележити учени и лично творчество на Ангел Балевски. Първата от книгите – „Тревоги“, е едно интервю на проф. Михаил Бъчваров в навечерието на 85-годишнината на академика. Съставител на втората – „С академик Балевски – на шега и сериозно“ е нашият съгражданин Иван Пейковски.

Представянето на сборника започна с виртуозно изпълнение на музикални пиеси от ловчалиите Иван Калов (цигулка) и Валери Хомяков (пиано). Присъствието на цигулката не беше случайно. Известно е, че акад. Балевски владее този инструмент от детските си години и ако не беше избрал техниката за свое жизнено поприще може би щеше да бъде прочут цигулар. Актьорът Стоян Георгиев (също от Ловеч), признат майстор на художественото слово, вдъхновено прочете откъси от книгата, които събралата се публика слушаше с притаен дъх. Христо Борисов разказа за своя труд по събирането на материалите за сборника и благодари на Инициативния комитет за оказаното му доверие.

Христо Костов, абитуриент от НУПИ „Проф. Венко Колев“, подари на Инициативния комитет изработен от него портрет на акад. Ангел Балевски и получи благодарствена грамота за дарението.

След представянето на сборника беше прожектиран филмът „Акад. Ангел Балевски – човек между стоманата и поезията“, продуциран от Инициативния комитет. Васил Радойчевски

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top