ШЕСТВИЕ „БЕЗСМЪРТЕН ПОЛК“ В ТРОЯН НА 9 МАЙ

ШЕСТВИЕ „БЕЗСМЪРТЕН ПОЛК“ В ТРОЯН НА 9 МАЙ

Новини 0 мнения 342

За втора поредна година в Троян на 9 май – Деня на победата – се проведе шествие на „Безсмъртния полк“. Участниците в него носеха снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива в Троянския край. Инициативата „Безсмъртен полк“ е създадена в гр. Томск – Русия през 2012 г. А в България шествията се подготвят и организират от национален комитет, в който участват представители на БАС и други неправителствени организации. В общо 60 града на страната ни се проведоха подобни шествия.

Цветя в памет на героите

В Троян тържествено бе отбелязана 74-та годишнина от края на Втората световна война, когато хитлеристка Германия подписва безусловно своята капитулация. Гости бяха народният представител от БСП д-р Валентина Александрова; Стойно Стойнов,    почетен председател на Областния съвет на БАС – Ловеч; Дарвин Асенов –  заместник-председател на Областния съвет на БАС, Ловеч;  председателят на общински съвет на БСП – Троян  Росен Веселинов; общински съветници от БСП и др.

 В своето слово в центъра на град Троян заместник- председателят на Областния съвет на БАС Дарвин Асенов подчерта, че 9-ти май е датата на второто раждане на Европа. Тя, благодарение на победата на Съветската армия в съюз с армията на антихитлеристката коалиция, се е спасила от хитлеро-фашистката чума. „9-ти май е тясно свързан с мира. На този ден, когато празнуваме победата, трябва да се преклоним пред паметта и отдадем почит и благодарност на всички, паднали в боевете и пролели кръвта си за тази величава победа“ – каза още той.

Слово за Деня на победата

Под звуците на известни български и руски песни, изпълнени от музиканта Ценко Дочев, бяха поднесени венци и цветя на мястото на бившия паметник на загиналите антифашисти в Троянския край.

Макар и поколенията да се сменят, Денят на победата няма преходност.  

Христина Петрова

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top