Празник на селото и грънчарското производство в Терзийско

Празник на селото и грънчарското производство в Терзийско

Новини 0 мнения 379

На 15 юни за тринадесети пореден път се проведе празник на с. Терзийско. Празненството започна в 16 часа край паметника на Захари Стоянов и бе открито от Димитрина Станчевска, кмет на с. Терзийско. В приветственото си слово към събралите се тя каза: „Посвещаваме този празник на 130 години от смъртта на Захари Стоянов, на грънчарството и най-вече на родното село Терзийско. Днешният празник е за всички хора, родени в Терзийско, живеещи в селото, околностите и различните краища на страната, дошли днес да посетят селото, да видят близки и роднини, да вдишат от родния въздух“.

Сред официалните гости на празника бяха Борис Бояджиев, директор на дирекция „Общинска собственост и икономика“ в община Троян, както и общинските съветници Владимир Хаджийски и Васил Радойчевски.

Кольо Ралков прочете биографични данни за Захари Стоянов, както и кратка историческа справка за залавянето му край Грънчар махала. Венци на признателност към делото на Захари Стоянов бяха поднесени пред паметника му от Община Троян и Общински съвет Троян, от кметството в с. Терзийско и от местното читалище „Зора“. Жители на с. Терзийско представиха жива картина, пресъздаваща предателството и залавянето на Захари Стоянов.

Празникът продължи на площада пред читалището с истинско народно веселие. За доброто настроение на присъстващите се грижеше дует „Свежест“ (Недка и Стефан). По-късно към тях се присъедини духова музика „Заедно“ от гр. Троян. Виртуозните  изпълнения вдъхновиха мнозина да тропнат кръшни български хора.

В програмата взе участие и Троянският представителен младежки духов оркестър с мажоретки, който за пореден път показа класа с изявата си. Празникът завърши със заря в памет на загиналите по време на Балканските войни.

По време на тържеството имаше майсторско точене на грънчарско колело с конкурсен характер и награден фонд. Жителите на селото доказаха, че грънчарството е в кръвта им. Интересна за децата бе демонстрацията за декориране на керамика, в която те се включиха с удоволствие.

Село Терзийско е разположено върху живописни хълмове и е известно с красивата си  природа. Благодарение на великолепната панорама към величествената Стара планина то привлича граждани от страната и чужбина, които си купуват къщи и строят вили. Преди 90 години селото е наброявало 2350 души, а сега – по-малко от 300. Независимо от демографския срив, общината и кметството полагат огромни усилия за подобряване на инфраструктурата и жизнената среда на населението. Подменят се водопроводи, извършва се асфалтиране на улици, ремонт на мостове, поддържат се зелените площи и хигиената на селото.

Васил Цочев

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top