ПРЕМИЕРА НА ЛИТЕРАТУРЕН АЛМАНАХ „ГЛАСЪТ НА ДУШАТА“ В ТРОЯН

ПРЕМИЕРА НА ЛИТЕРАТУРЕН АЛМАНАХ „ГЛАСЪТ НА ДУШАТА“ В ТРОЯН

Новини 0 мнения 262

Творците от литературен клуб „Орфей“ с ръководител Лина Борджиева представиха своята художествена продукция – алманаха „Гласът на душата“ в Народно читалище „Наука 1870 г.“ – Троян.

Проливният дъжд, излял се по улиците на града в късния следобед, не попречи зала „Форум“ да се изпълни с почитатели на словото, които успяха да се насладят на поетично-музикалния спектакъл, осъществен от ученици на НУПИ „Проф. Венко Колев“, част от които същевременно са и възпитаници на Детската музикална школа към читалището.

В залата звучаха красивите авторски импровизации на китара от Михаел Георгиев, също и нежните тонове на флейтата на Станислав Кордоловски.

Любов Чолакова, Надежда Раева и Давид Костадинов артистично прочетоха фрагменти от литературни творби, включени в сборника.

Алманахът съдържа в себе си множество поетични и белетристични произведения, впечатления правят също и философските есета, свързани с най-характерните общочовешки теми – любовта, живота, самотата, щастието, приятелството, дългът, достойнството, мисленето, времето, света и пр. Артистично присъства и жанрът на писмото. Всичките текстове са създадени през изтеклите три години, откакто съществува клубът, който е част от Дружеството на троянските писатели към читалището. Голяма част от произведенията са отличени в различни регионални, национални и международни конкурси. Страниците на изданието са изпъстрени с илюстрации, създадени от децата писатели. Картината на корицата е дело на художничката Росица Георгиева, за чиято живопис е характерно използването на свежи и ярки цветове, умелото съчетание на които носи усещане за светлина, любов и вдъхновение. Сборникът е издаден с горещата морална подкрепа на читалищното ръководство, както и с финансовата помощ на Община Троян. Спонсори са д-р Валентина Александрова – народен представител, г-н Николай Тодоров, г-жа Кристина Ангелска, на които бяха връчени благодарствени адреси и книги от ръководителя на творческата формация „Орфей“. Редакторската и коректорската работа са плод на безвъзмездното усилие на учителите Галя Лалева и Павлина Капралякова.

Вечерта беше открита от секретаря на НЧ „Наука 1870 г.“ – Троян Станка Марешка, която изрази своето възхищение от литературната продукция на децата, тяхната упоритост и талантливост. Г-жа Марешка изказа своята благодарност към ръководителя на клуба за това, че се грижи в града да се поддържа добрата литературна традиция и да се поощряват децата към творчество, духовни търсения и естетически изяви.

Поздрав от Божидара

Зрелостникът Христо Костов сподели своите положителни впечатления от реализирания сборник „Гласът на душата“ и благодари от името на всички участници в него за получената възможност да отправи своето словесно художествено послание към света.

Вечерта завърши с музикалното изпълнение на Божидара Симеонова на песента „Моят град“, посветена на 150-годишния юбилей на Троян.

Лина Борджиева

Ученици прочетоха свои творби

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top