Празник на гъбите и гъбарите в Калейца

Празник на гъбите и гъбарите в Калейца

Новини 0 мнения 376

На 13 юли за втори пореден път в с. Калейца се състоя Празник на гъбите и гъбарите. Организатор на мероприятието е местното читалище „Искра“. Празникът бе открит в 16 часа от секретаря на читалището Павлина Балевска.

Официални гости на събитието бяха заместник-кметът на община Троян Ангел Ангелов, кметът на Калейца Веска Мешева, кметът на ловешкото с. Гложене Милчо Милчев, както и общинските съветници от БСП Васил Радойчевски и Камен Спасовски.

Както и миналата година, в рамките на празника бяха организирани няколко конкурса: конкурс „Моята находка“ за снимка на тема гъби (класирането на участниците се извършва от публиката); конкурс за разпознаване на диворастящи гъби; за децата – конкурс за рисунка върху асфалт и хартия и конкурс за изработване на макет на гъба от глина. Новост в сравнение с миналата година бе продажбата на магнитни стикери със символиката на празника и макет на гъбари – баща и син. На специално табло бе публикувана рецептата на любимата гъбена чорба на прочутия калейчанин, писателя Ламар.

Идеята за празника е на Спас Ковачев, един от най-добрите познавачи на диворастящи гъби в региона, колоритна личност, кулинар и отличен разказвач на истории.

– Лежа си една сутрин в леглото и слушам радио – разказва бай Спас. – Тук такъв празник, там – онакъв, ама на гъбите, с които са пълни горите и поляните край нашето село, няма никъде. Дай, викам си, да направим празник на гъбите в Калейца.

Организирането на какъвто и да е празник е непосилна задача за един човек. След като бай Спас споделя идеята си, се сформира екип, който я доразвива и обогатява. Екипът бе представен от Павлина Балевска по следния начин: Ангел Минков – майстор на днешната гъбена чорба; Спаска Желева, Милена Варчева, Йовка Христова и Димитрина Кадийска – момичетата, дали всичко от себе си в кухнята; Илия Василев и Мария Пенкова – жури на конкурса за разпознаване на диворастящи гъби; Стела Чолакова – продавач на магнитни стикери за спомен от празника; Ани, Яница, Иван, Дилян и Петко – хората, които се грижат за студената бира и горещата скара (не мога да не отбележа оригиналната шапка във вид на гъба, която гордо носеше майстор-готвачът Иван); Ренета Варчева и Павлина Балевска – момичета за всичко. Организаторите на тържеството бяха облечени със специални тениски с логото на празника.

Всъщност Празникът на гъбите в Калейца е кулинарно-фолклорен. За фолклорната част гостуваха самодейци от Гложене и Врабево. Десетгодишният Йордан Цвятков от Гложене плени присъстващите с изпълнението си на кавал. През цялото време на площада звучаха хора. Жените на Калейца не престанаха да ги играят, а мъжете им се наслаждаваха от масите, пиейки студена бира.

Спас Ковачев имаше специален щанд с диворастящи гъби, събрани, изсушени или мариновани лично от него. Харчеха се като топъл хляб.

Гъбената чорба, с която бяха гостени всички присъстващи, беше много вкусна. Дай Боже да я опитаме и догодина!

Васил Радойчевски

А този клип представя моите снимки от празника:

https://youtu.be/23QHdjbWO5w

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top