Изложба на военни униформи в Ловеч

Изложба на военни униформи в Ловеч

Новини 0 мнения 234

В областния ни град все още може да бъде видяна изложбата „Военни униформи от фонда на Регионален исторически музей – Ловеч“. Тя е открита на 8 юли 2019 г. и ще продължи до края на август. Мястото на събитието е изложбена зала „Покрит мост“ в квартал „Вароша“.

Камуфлажна лятна униформа на капитан Васил Станев, участвал в Пети пехотен батальон в умиротворителната мисия в Ирак през 2005 г.

Множество плакати проследяват историята на военната униформа въобще и на българската военна униформа в частност. Да напомним, че с заповед № 110 от 24 декември 1879 г. княз Александър I Батенберг определя униформата на Княжество България, като тя се диференцира по род войска и чин.

В залата са изложени много униформи на войници, офицери и генерали от различни периоди на третата българска държава. Две от тях привлякоха вниманието ми. Първата е строева униформа модел 2001 г., принадлежала на подполковник Венцислав Маринов, последният командир на поделението в центъра на Ловеч, в което съм служил две години и осем дни. Втората е камуфлажна лятна униформа тип „Сахара“, модел 2001 г., на капитан Васил Станев, троянец, участвал в Пети пехотен батальон в умиротворителната мисия в Ирак през 2005 г.

Дърворезбовано табло на дежурния по рота ми напомни за армейските дни, предизвика спомени от казармата и носталгия по отминалата младост.

Васил Радойчевски

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top