1 октомври – Международен ден на възрастните хора

1 октомври – Международен ден на възрастните хора

Местни избори 2019, Новини 0 мнения 111

През 1990 г. Общото събрание на ООН обяви 1 октомври за Международен ден на възрастните хора. Решението беше продиктувано „от необходимостта да се повиши осведомеността относно проблемите на възрастните хора и да се отдаде дължимото на техния принос към обществото“.

Макар и неуверено, този ден навлезе в живота на българското общество, което благодари на тези, които с труда и опита си са създали нашия свят. Възпитали са ни, образовали са ни, предали са ни материалните блага и – надяваме се – мъдростта.

Естествено е да поздравим и възрастните хора от първия и засега единствен Дом за стари хора в Добродан, който вече се превърна в част от един изграждащ се център за социални услуги.

Затова Донка Михайлова, кмет на нашата община, посети заедно с  група общински   съветници Дома в Добродан. Гостите зарадваха домакините с подаръци, обсъдиха плановете за новите социални услуги.

Г-жа Михайлова разказа:

„Освен Дома за възрастни хора посетихме и разкрития през втория мандат на екипа ми Център за дементни и Домашния социален патронаж.

Представихме пред хората проектите ни за нови социални услуги – Център за лица с множествени заболявания и Център за лица с умствена изостаналост, за които има осигурено финансиране. Започваме работа и по изграждане на социален комплекс в недостроената поликлиника“.

Своите впечатления сподели и Розалина Русенова, заместник-кмет в общината и настоящ общински съветник:

„Много съм впечатлена. Персоналът е прекрасен и  заедно осигуряват отлични грижи за всички – и за възрастните, и за болните от Центъра за дементни. Всичко свети от чистота, навсякъде мирише на свежо.

Хубаво е, че голяма част от персонала са доброданци и така се осигуряват работни места, без да е необходимо да се пътува до други населени места.

Тук общината натрупа огромен опит, който ще използва при изграждането на втория Дом за възрастни хора във Врабево“.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top