Троян – нашият дом

Троян – нашият дом

Местни избори 2019, Новини 0 мнения 253

Дали момичето, дошло преди четири десетилетия от „равнината“ – от кътчето, родило българската държава – си е представяло, че ще остане за „вечни времена“ в планинския ни градец…

Вероятно е допускало нещо такова, но едва ли някой е предполагало, че то, това момиче, ще стане част от троянската история, ще запише името си сред будителите градили Троянската гимназия, ще превърне съдбата на Троянския край в своя мисия.

Розалина Русенова е израсла в Шумен – един от градовете, създали първите културни институции на нова България. Средно образование получава в родния си град („Финанси и кредит“ в Икономическата гимназия) а висше – „Българска филология“ – в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

В Шумен среща и бъдещия си съпруг, тогава млад курсант – човека, който ще я доведе в нашия красив край.

Розалина Русенова е добре позната на троянци. Учителка, дългогодишен директор на Троянската гимназия (вече Средно училище „Васил Левски“), заместник-кмет в мандатите на двама различни кметове: Дилян Енкин и Донка Михайлова.

Но Розалина Русенова е и „добре непозната“.

Въпреки хуманитарната подготовка и дългите години като учител по Български език и литература, работата като ръководител и мениджър на най-голямото в областта училище налага Розалина Русенова да усъвършенства някои специфични умения. С упорство, без да прекъсва професионалните си ангажименти, тя завършва две двугодишни специализации в УНСС: „Държавна администрация и международно право“ и „Банков и финансов мениджмънт“. А от тази, 2019 година, е сред първите подготвени външни инспектори към Националния инспекторат по образованието.

Розалина Русенова, оказва се, е директорът с най-дълъг управленски стаж в СУ „Васил Левски“ от самото му основаване до днес. Кой е бил нейният ментор, нейният пример в работата, в управлението, в тежките мигове на трудни решения?

Едва ли се изненадваме от отговора – Йонка Мичева, една от най-знаковите фигури в историята на троянското образование. Човекът, превърнал „троянската гимназия“ в „Троянската гимназия“ и познат на всеки троянец.

А коя е най-силната страна на троянското образование?

Трудният въпрос трудно може да получи кратък отговор, но все пак… Навярно силен тласък за промяна и модерност даде финансовата децентрализация, тъй като Троян беше избран да бъде сред първите 10 пилотни общини, въвели делегираните бюджети. Това едновременно беше и признание за доказани умения, и възможност да опитаме нещо ново, абсолютно непознато. Директорите и общинската администрация се справиха блестящо, а резултатите доказаха, че пътят е правилен.

Много ценно е умението на повечето училища да работят по проекти и така целенасочено да се финансират конкретни потребности. Звучи надуто, но това наистина е модерен начин за управление и финансиране.

И, нещо много важно. Община Троян умее да се грижи за своята собственост, която всъщност е собственост на самите хора. Успяхме да вдъхнем нов живот на сградите на някои закрити училища – в Добродан материалната база послужи за основа на Дома за стари хора, а успешния опит ще приложим при реновирането на сградите във Врабево.

А коя е най-голямата гордост за Розалина Русенова – педагог, общественик, политик?

В Троян останаха децата ми, тук живеят внуците ми. Моят град е техният град.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top