Културата днес е успехът утре

Културата днес е успехът утре

Местни избори 2019, Новини 0 мнения 326

Дали можем да разкажем накратко за Христина Петрова?

Завършила е Езиковата гимназия в Ловеч с немски език. Следва Великотърновският университет „Св. Кирил и Методий“, специалност Начална педагогика, която надгражда с второ висше образование – обучение по английски език. Три десетилетия е учител, едва ли може да каже колко плахи детски ръчици е държала, колко деца е повела по пътя на знанието.

Нищо не може да засенчи любовта към професията и към хлапетата на Троян. Но широко скроеният човек на изкуството търси и други реализации.

Христина Петрова е позната на троянските приятели на Мелпомена. Повече от 30 години се радваме на ролите ѝ в безброй (може би са с-брой, ако някой брои) постановки на театралната трупа към Читалище „Наука“ в Троян. Обичана водеща в различни събития, включително на знаковия за Троян Фестивал на сливата. Снимала се е в софийски медии, както и в два филма (скромността ѝ пречи да се похвали, оказва се). Семейният албум съхранява спомени от работата със знакови български режисьори като Димитър Стоянов (старши), Дочо Боджаков, Николай Акимов …

Беше репортер и водещ в нашата телевизия „Спринт“, дори се справи с голямото предизвикателство: водещ на излъчвания на живо „Троянски дневник“ (и то повече от 10 години!). Нейни материали са излъчвали Евроком – Велико Търново, Нова телевизия, Евроком София, Първа програма, както и няколко излъчвани чрез интернет телевизии.

 Трябва да споменем, че г-жа Петрова е и „част“ (неуместно звучи, но е така) от слънчевата верижка на семейство от поетеси. Дъщерята на една от най-известните троянски поетеси Пенка Грошева е издала самостоятелна стихосбирка, а по техните стъпки върви и дъщеря ѝ Рая.

Без да са „изящно слово“, изпод перото на Христина Петрова са излезли дописки и репортажи в местни и централни вестници…

Тази любов към изкуството и визията за културата като най-ценна част от нашия живот определя и жизненото ѝ кредо:

Културата днес е успехът утре!

Сред децата

На сцената

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top