За преодоляване на кризата в българското образование

За преодоляване на кризата в българското образование

Новини, парламентарни избори, парламентарни избори 2021 0 мнения 44

„Образованието у нас е в криза. Заложили сме регионални програми за развитие на образованието, безплатни детски ясли и градини, един учебник по предмет за клас, пресичане на подмяната на българската култура и история“. Тези идеи представи депутатът от „БСП за България“ Ирена Анастасова.

Тя отбеляза, че е нужен модел, който да научи децата преди всичко на български език, да им осигури необходимите знания в естествените, хуманитарните и обществените науки. Според нея, за да бъде изпълнена тази цел, трябва да бъде гарантиран пълен достъп на децата до средното образование и неговото високо качество.

„Предлагаме целево осигуряване на хранене, Левицата вади образованието от кризата дрехи и обувки за децата от крайно бедни семейства, както и общежития за ученици от планинските и отдалечените селища за улесняване на достъпа до образование“ – добави Анастасова.

Ия Петкова, член на НС на БСП, отбеляза, че образованието трябва да бъде обвързано с нуждите на икономиката и обществото, като подготвя нужните за това кадри. Според нея качественото професионално обучение може да бъде постигнато чрез включване на бизнеса в разработването на учебните програми и чрез ефективни стажове и практики. Петя Цанкова, учител по математика в Пазарджик, съобщи тревожни факти, че 20% от учениците са под критичния минимум знания в четене, смятане или природни науки, а около 40% са под критичния праг на функционална грамотност. Тя изрази недоволство, че в училище вече се говори не за възпитание, а за компетентност. Ваня Маникатева, член на ОБ на Младежкото обединение в БСП, изрази опасенията си за културния туризъм и популяризирането на българската култура. Тя изказа възмущението си от заличаването на разкопките на древното селище Скаптопара край Благоевград, над които ще бъде изградено трасе от АМ „Струма“. Институциите не се интересуват и разрешават поголовно строителство върху нашата история, алармира тя.

За подготовка на материала сме ползвали текст от в. „Дума“:

https://duma.bg/sites/default/files/pdfs/Duma_140_2018.pdf

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top