Цветя на признателност

Цветя на признателност

Новини 0 мнения 48

В Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България троянци се поклониха пред паметника на Ботевия четник Димитър Попхристов Икономов – Димитриката.

Цветя и венци бяха поднесени от името на Областна управа – Ловеч, Общинска администрация – Троян, всички троянски училища, много граждани.

От името на Общинската организация на Българската социалистическа партия – Троян цветя поднесе д-р Валентина Александрова.

Димитър Попхристов Икономов – Димитриката е роден през 1839 г. в Троян. Целия си живот е посветил на освобождението на България, а след това и на изграждането на свободна България.

Участва във Втората българска легия в Сърбия (1867–1868 г.). Негова е идеята за превземането на парахода „Радецки“ и е член на щаба на четата.

Заловен е от башибозук край с. Литаково, Ботевградско, осъден на смърт чрез обесване, но по-късно присъдата е заменена с доживотен затвор в окови.

След подписването на Санстефанския мирен договор се завръща в Троян.

Народен представител в I Велико народно събрание и IV обикновено Народно събрание. Член на административното управление в Троян, околийски началник в Дряново и в Курт бунар (Тервел), член на Окръжния съвет във Варна, където умира.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top