„Лиляна Кисьова – родена да лети“

„Лиляна Кисьова – родена да лети“

Новини 0 мнения 99

Преди 148 години в одаята на Димитър Папазов се вдига завесата от листник и пред гостите зрители Минко Ненов и неговите другари представили историята на многострадалната Геновева. В историята на българския театър събитието се отбелязва като първото домашно представление, а в историята на Троян – като начало на театралната дейност. Оттогава до днес техните последователи ден след ден, година след година разчупват еснафските предразсъдъци, търсят новото, красивото, доброто, за да се превърне техният възрожденски ентусиазъм в силна театрална традиция.

Скоро след Освобождението в читалища и училища започват да се играят самодейни вокално-музикални сценки – наченки на най-вече детски оперетки с оркестранти любители.

Троян не прави изключение. Будният балканджийски дух следва прогреса и това е предпоставка за навлизането в културния ни живот на такъв жизнеутвърждаващ и колоритен жанр като оперетата. За начало на оперетната дейност в Троян се смята представлението на „Двете пролетни царици“, изнесено през 1921 г. под диригентството на учителя по музика Христо Попов и режисьора Нено Шипковенски. Но опити за музикални представления са правени и преди това – още през 1909 г. от учителя Борис Тричков и негови ученици. През 1922 г. с поставянето на „Горската царица“ оперетната дейност придобива траен характер.

Оркестърът и хорът на Музикално дружество „Гусла“ и балетът, създаден от Николай Аксаков, обогатяват представленията.

50-те години на XX век са години на триумф за Троянския оперетен театър. Не е без основание изречената уж на шега констатация на Людмил Кунов: „…станахме филиал на Софийската оперета“. Със своя талант, ентусиазъм и самоотверженост в афиша на троянската оперета със златни букви записват имената си стотици солисти, хористи, оркестранти, танцьори, режисьори и диригенти. Именно троянската сцена ражда и звездите на оперетата Лиляна Кисьова и Минко Босев.

Като естествен отзвук на тази бурно разразила се музикално-сценична дейност през годините е учредяването през 2019 година на Инициативен комитет „Музикални празници в Троян – Лиляна Кисьова и Минко Босев“. Активни членове на Инициативния комитет са инж. Пенчо Адърски (който за съжаление вече не е сред нас), инж. Васил Радойчевски, Тодорина Йончева, Емилия Чернева, Дарин Костов  и Иван Василев. Целта на комитета е да популяризира и възроди оперетното изкуство в Троян.

На 3 юни Инициативният комитет организира музикална вечер „Родена да лети“, посветена на троянската оперета. Вечерта беше открита с изпълнение на Дамския камерен хор при НЧ „Наука“, Троян – защото традицията е жива.

На поканата на организаторите се беше отзовал г-н Петко Колев, сценарист и продуцент на документалния посветен на Лиляна Кисьова филм „Лиляна Кисьова – родена да лети“. Г-н Колев сподели как се е родила идеята за филма и някои моменти от творческия процес. След това въведение зрителите с вълнение видяха самия филм, докоснаха се до живота на голямата Лиляна Кисьова.

Приятна изненада бяха гостите – солисти от Държавния музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново: Георги Гърланов, Полина Петкова и Миряна Калушкова, както и пианистката Зорница Гетова от Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров“.

Бяха изпълнени:

  • ария на Джудита от оперетата „Джудита“ от Франц Лехар;
  • дует на Марица и Жупан от оперетата „ Графиня Марица“ от Имре Калман;
  • ария на Силва и Дует на Бони и Щаси от оперетата „Царицата на чардаша“ от Имре Калман.

На гостите – изпълнители и зрители – от името на Инициативния комитет благодари Васил Радойчевски. Накрая беше прочетен поздравителен адрес от името на г-жа Донка Михайлова – кмет на община Троян; цветя бяха поднесени от името на г-жа Донка Михайлова и д-р Валентина Александрова – народен представител в 44-то Народно събрание.

Слово от името на Инициативния комитет
„Музикални празници в Троян – Минко Босев и Лиляна Кисьова“

Уважаеми съграждани! Скъпи гости!

Инициативният комитет „Музикални празници в Троян – Минко Босев и Лиляна Кисьова“ е учреден на 20.03.2019 г. от група ентусиасти, обединени от идеята да възродят славното оперетно минало на Троян или поне да възкресят спомена за него.

Първата изява на Комитета е музикална вечер „Целунати от Бога“, проведена на 3 юни 2019 г. Тя е посветена на 110 години от първата проява на музикално-сценичен живот в Троян и 100 години от първото цялостно оперетно представление в града ни. Датата на вечерта е избрана случайно, но съвпада с рождения ден на Лиляна Кисьова, звезда на българската оперетна сцена, родена в Троян. Акцент на първата музикална вечер е филм на НЧ „Наука“, посветен на Минко Босев, звезда на троянската оперетна сцена и Държавния музикален театър в София.

През декември 2019 г. по предложение на Инициативния комитет Общински съвет – Троян взе решение в Културния календар на Община Троян да се включи като ежегодно мероприятие Ден на оперетното изкуство, посветен на именитите български оперетни артисти, родените в Троян Лиляна Кисьова и Минко Босев.

Председател на Инициативния комитет „Музикални празници в Троян – Минко Босев и Лиляна Кисьова“ от създаването му до кончината си на 28 март тази година е инж. Пенчо Калев Адърски. Негова, в частност, е идеята за създаване на филм за Лиляна Кисьова. Той положи много усилия за реализирането на филма. Жалко е, че не можа да го види заедно с нас. Но съм сигурен, че духът му е някъде тук в залата и споделя общата ни радост от тази вечер.

Сбъдването на всяка мечта, своя или чужда, носи много щастие и малко тъга. Щастие, че мечтата е реализирана и тъга, че мечтата вече я няма. Пенчо Адърски бе от хората, които обичат да мечтаят. Друга негова мечта бе създаването на филм за индустриализацията на Троян. Дълг на нас, неговите приятели, е да я осъществим. Но това вече е ария от друга оперета.

А сега, позволете ми от името на Инициативния комитет да изкажа благодарност на институциите и хората, допринесли за осъществяването на настоящото събитие. Сърдечно благодарим:

– на Община Троян за съфинансирането на филма „Лиляна Кисьова – родена да лети“ и реализирането на настоящата вечер;

– на НЧ „Наука“ за това, че безвъзмездно предостави сцената си и организира настоящата вечер;

– на д-р Валентина Александрова Найденова, депутат от 44-то Народно събрание, за всестранното съдействие в работата на Инициативния комитет;

– на екипа, създал филма „Лиляна Кисьова – родена да лети“: Петко Колев – сценарист и продуцент на филма; проф. д-р Александър Илиев – режисьор на филма; Димитър Кръстев – четец на дикторския текст;

– на Габриела Хаджикостова, дъщеря на Лиляна Кисьова, за предоставените фотографии и видеокадри от личните архиви на Лиляна Кисьова и семейство Хаджикостови, както и за озвучаването на Лиляна Кисьова във филма;

на БНТ за безвъзмездно предоставените архивни записи с участието на Лиляна Кисьова;

– на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства, както и на всички троянци, предоставили фотографии от архивите си;

– на вестник „Троянски глас“ за многобройните статии, посветени на оперетното изкуство в Троян;

– на ловешкия актьор Стоян Георгиев за изследването му, посветено на историята на оперетното изкуство в Троян;

– на всички троянски медии за информационната поддръжка при организирането на настоящата вечер;

на всички вас, които сте в салона на читалището;

и накрая, но не на последно място – на всички дарители, осигурили средства за дейността на Комитета.

Скъпи приятели, много са троянците, родени да летят. Но дори ние, които не принадлежим към тях, не сме орисани да пълзим. С общи усилия можем да внесем своя принос в развитието на града ни. Да мечтаем и заедно да сбъдваме мечтите си!

Бъдете здрави и до нови срещи през следващите години! Благодаря ви!

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top