Празник, посветен на св. Лука Кримски

Празник, посветен на св. Лука Кримски

Новини, парламентарни избори 2021 0 мнения 59

Днес в параклиса, изграден в двора на Белодробна болница – Троян, бе прочетен акатист, посветена на св. Лука Кримски, патрон на храма.

Параклисът „Свети Лука“ е построен по идея на епископ Сионий – игумен на Троянския манастир и с желанието на директора на Белодробната болница в Троян д-р Цветомила Дудевска.

Акатистът бе прочетенот Негово Високопреосвещенство Гавриил (Ловеч) и ставрофорен свещеноиконом Марин Божков, заедно с йеромонах Стефан от Троянския манастир „Успение Богородично“.

Д-р Валентина Александрова поздрави колегите си с празника.

Частица от мощите на Св. Лука Кримски бе дарена на Белодробната болница с посредничеството на Троянския манастир от Покровския Балтско-Теодосиев манастир в Украйна. Дарената частица е част от мощите на св. Лука в манастира, които са били получени от Симферополския и Кримски митрополит Лазар през 2011 година. Пребиваването на частица от мощите на Св. Лука Кримски е благословение и духовна радост не само за Белодробната болница в град Троян, но и за всеки, които желае да се поклони на светеца и да попроси неговото молитвено застъпничество пред Бога. Галерия със снимки от двата храмови празника, които отбелязват два троянски параклиса, можете да видите тук:

https://youtu.be/qmhDc303Pno

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top