Двама троянци – носители на наградите на Държавен архив

Двама троянци – носители на наградите на Държавен архив

Новини 0 мнения 126

На 9 юни в Ловеч се отбеляза Международният ден на архивите. Събитието беше организирано от Държавен архив – Ловеч и се проведе в Общинската галерия „Проф. Теофан Сокеров“. Сред гостите беше кметът на Ловеч, г-жа Корнелия Маринова, както и дейци на културата в града.

Тържеството започна със слово на началника на Държавен архив – Ловеч, г-жа Павлина Петрова, която съобщи тазгодишните носители на отличията на Държавна агенция архиви. В категория „Дарител за 2020 г.“ беше награден музикантът и диригент на ловешкия духов оркестър Михаил Радев. През 2020 г. той е предал в архива документи, принадлежали на военния капелмайстор, диригент и композитор Камен Луков. Дарението включва 110 партитури и нотни щимове на произведения от репертоара на 34-ти пехотен Троянски полк, някои от които са композирани лично от капелмайстора и заедно с него преминават през бойните полета.

За трета поредна година наградата „Читател на архива“ получава Христо Борисов. През 2020 г. са регистрирани 22 негови посещения в архива и 32 използвани архивни единици с изследователска цел. Плод на неговите проучвания е излязлата от печат (четвърта по ред) документална хроника по материали, съхранявани в Държавен архив – Ловеч, посветена на индустриализацията на Троян. Христо Борисов е и дарител на архива.                                  Изненада на събитието се оказа наградата „Приятел на архивите“, която бе присъдена на най-младия фондообразувател в Ловешка област, студент по „История“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Христо Костов. Интересното за категорията, в която беше награден, е това, че по решение на Централното управление на ДАА – София статутът на наградата му е с национално значение. Павлина Петрова връчи на младия архивист грамота и почетен плакет на Държавна агенция архиви от председателя на Централен държавен архив доц. д-р Михаил Груев. Слово за наградата произнесе младият приятел на архивите, в което той подчерта: „Тази награда не е само за мен а за цяла Ловешка област, тя е признание за високия професионализъм и активната дейност, която се извършва в Държавен архив – Ловеч“.          

След връчването на почетните звания и награди Павлина Петрова представи документална изложба, посветена на първата българска пътешественичка по света. Изложбата е озаглавена „Мисия пътешественик – Люба Кутинчева (1910–1998)“.

Събитието завърши с приветствено слово, произнесено от кмета на град Ловеч, г-жа Корнелия Маринова, която честити на наградените.

Снимки от събитието можете да разгледате тук:

https://youtu.be/wBnRthHvf9Yhttps://youtu.be/wBnRthHvf9Y

 Лина Борджиева

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top