СЕВЕРОЗАПАДЕН РЕГИОН – проблеми и предизвикателства, проекти и решения

СЕВЕРОЗАПАДЕН РЕГИОН – проблеми и предизвикателства, проекти и решения

Новини, Общински съветници, парламентарни избори 2021 0 мнения 106

На 22 юни в конферентната зала на хотел „Житомир“ в гр. Монтана се състоя политико-експертен дискурс „Северозападен регион – проблеми и предизвикателства, проекти и решения“. Събитието беше организирано от ОблС на БСП – Монтана. В работата му взеха участие водачите на листи в 5-те области на региона (Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен), кандидати за народни представители, актив и симпатизанти на БСП, граждани, както и председателят на БСП Корнелия Нинова. Листата на 11 МИР Ловеч бе представена от Ирена Анастасова (водач на листата), Минчо Казанджиев, д-р Валентина Александрова, Иван Иванов и Събчо Лалев.

При откриването на срещата Камелия Трифонова, председател на ОблС на БСП – Монтана, подчерта, че досега са правени десетки, а може би и стотици държавни стратегии за развитието на Северозападния регион, които съдържат общи думи, но не включват никакъв контрол и наблюдение върху изпълнението. Водачите на кандидатските листи на петте области от региона, заедно с експерти, граждани, актив и симпатизанти на БСП, предложиха да се отиде отвъд говоренето и писането на хартия. Те представиха конкретни решения, проекти и ангажименти, които реално ще допринесат за развитието на Северозападния регион.

Срещата в Монтана включваше два панела – политически и експертен.

В политическия панел водачите на листи засегнаха по две-три теми, важни за развитието на региона. В рамките на десетина минути всеки от тях представи политиките в засегнатите теми по отношение на Северозападния регион. Ето говорителите и темите по реда на представянето им:

  • Румен Гечев (15-и МИР – Плевен) – икономически и финансов аспект;
  • Филип Попов (5-и МИР – Видин) – правосъдие, ред, сигурност;
  • Ирена Анастасова (11-и МИР-Ловеч) – образователен и социален аспект, здравеопазване;
  • Александър Симов (6-и МИР – Враца) – културен и граждански аспект;
  • Атанас Костадинов (12-и МИР – Монтана) – инфраструктурен, екологичен и кохезионен аспект.

Корнелия Нинова обобщи представените аспекти. Във връзка с тежката социална ситуация в Северозападния регион лидерът на БСП заяви още:

„Имаме искане към служебното правителство и въпрос към другите партии. Искаме служебното правителство да изнесе информация има ли пари в Сребърния фонд и колко са те? По официални данни трябва да са 3 млрд. и 200 млн. Сребърният фонд беше създаден от БСП. В него влизат по закон приходите от концесии и приватизация. Тези пари могат да се използват само за едно единствено нещо – пенсии. Настояваме да отидат по предназначение. Към другите партии: Откъде виждат финансиране за преизчисляване на пенсиите? Каква е политиката им за увеличаване на доходите на най-засегнатата и бедна група в България-пенсионерите?

Експертният панел включваше няколко изключително интересни десетминутни презентации:

  • Румен Марков (Large Infrastructure Projects) – Стратегически трансгранични проекти за Северозапада;
  • Камелия Трифонова, председател на ОблС на БСП – Монтана, председател на Гражданската инициатива за Фонд Северозапад – „Структурна и институционална рамка на Инвестиционния фонд за развитие на Северозапада“;
  • Пламен Павлов (Българска Газова Асоциация) – „Създаването на Газов регион Северозапад. Пилотен модел за общинска газификация“;
  • Невена Петрова, кандидат за НП 12 МИР, Любомира Бамбова, консултант управление инвестиционни проекти – Проект „Мрежа социални предприятия в Северозападен регион“.

В своя фейсбук профил Пламен Павлов, един от експертите докладчици, отбеляза:

„Много амбициозна инициатива на водачите на листи за Парламент от „БСП за България“ в петте области на Северозападна България – да се разработи и изпълни програма за преустановяване на разрухата в най-близкия до ЕС и най-беден в ЕС регион“.

И още:

„Успех на всички в инициативата, успех на Атанас Костадинов, Александър Симов, Румен Гечев, Филип Попов и Ирена Анастасова“.

Васил Радойчевски

Галерията със снимки можете да видите тук:

https://youtu.be/hzJgde2kSaE

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top