За преизчисляване на пенсиите в България – политика на коалиция „БСП за България“

За преизчисляване на пенсиите в България – политика на коалиция „БСП за България“

Новини, Общински съветници, парламентарни избори 2021 0 мнения 17

Днес кандидатът за народен представител за 11 МИР д-р Валентина Александрова се срещна с жители на село Голяма Желязна.

В центъра на разговорите бяха законодателните промени, внесени от БСП по време на 45 Обикновено народно събрание.

Всички закони са със силна социална насоченост, насочени са към най-уязвимите групи на населението – възрастните хора, децата, младите семейства.

Внесеният от БСП Законопроект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване има за цел подобряването на положението на пенсионирането, като реши една многогодишна несправедливост – различните пенсии за трудова дейност на хората, пенсионирани по различно време.

Законопроектът за корекция на Кодекса за социално осигуряване включва една съществена промяна – въвежда се специален член в Кодекса, съгласно който индивидуалният коефициент на лицето се умножава по средномесечния доход за страната за 2018 г., след което преизчисляването става по съществуващите по действащите в момента условия и ред.

Така пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 година, се преизчисляват от 1 юли 2021 година.

В разговора се обсъди и социалната политика по отношение на младите – данъчните облекчения за младите семейства, увеличаване на еднократните помощи при раждане на дете, помощите за майки студентки,

Много важна промяна, предложена от БСП, е лечебните заведения да бъдат регистрирани по закона за здравеопазването, а не по търговския закон, както е сега.

Това означава основната цел на лечебните заведения ба бъде лекуването на болните, а не извличане на печалба.

На срещата присъстваха общинските съветници от БСП Камен Спасовски, Младен Богдански и Васил Радойчевски.

Общинските съветници съобщиха, че в бюджета на общината за 2021 г. са предвидени средства за ремонт на здравната служба в селото. В момента вече текат процедури за получаване на строително разрешение и избор на изпълнител по ЗОП.

 Тодор Спасов от младежкото обединение на БСП демонстрира на хората как ще се извършва машинното гласуване, като използва таблет и специално приложение.

Галерия от срещата може да видите тук:
https://youtu.be/piSvU_G2uUk

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top