На събор в Дълбок дол

На събор в Дълбок дол

Новини, Общински съветници, парламентарни избори 2021 0 мнения 237

На 26 юни за пръв път в най-новата история на Дълбок дол се проведе народен събор на селото. Идеята за провеждането му се ражда спонтанно на 5 юни, когато в центъра на селото се състоя тържество по случай Международния ден на детето.

Организатори на събора са НЧ „Напредък – 1900 г.“ и кметското наместничество в селото. Финансирането на празника е поето от дарители – Веселин Стоянов, Божидар Банков, фирма „Евромекс“, Милан Герганов, Милен Доков, Милко Сираков, фирма „Стенимакс“, Петко Калайджиев, фирма „Универсалстрой“, Христо Петров, Юлиан Банчев и д-р Валентина Александрова.

Водеща на празника бе д-р Нели Стоянова – председател на НЧ „Напредък – 1900 г.“. Тържеството бе открито от кметския наместник на селото Дилян Дамянов. С приветствено слово към присъстващите се обърна и Донка Михайлова – кмет на община Троян. Официални гости на събора бяха д-р Валентина Александрова (кандидат за народен представител в 46-то Народно събрание) и общински съветници от БСП (Владимир Хаджийски, Елена Ройнева, Петко Петков, Камен Спасовски, Васил Радойчевски и Младен Богдански). Младежкото обединения на БСП беше представено от Тодор Спасов и Любомир Дренски.

Съборът бе посетен от почти всички дълбочани и техните гости. Бяха представени всички възрастови групи – от невръстни дечица до най-възрастния участник: 91 годишната учителка Пенка Василева Тодорова, по-известна като Пенка Търновска. Всички участници в тържеството бяха гостени с вкусно чеверме и дробене, приготвени с много любов от Веселин Стоянов. Приспособлението му за печене на чеверме бе напълно автоматизирано – въртенето на шиша се осъществяваше от електрически двигател, задвижван с автомобилен акумулатор.

Бе организирана изложба на храни и напитка от местни производители и кулинарен конкурс. Сред хранителните продукти имаше млечни произведения (сирени и мляко), суджук, пчелен мед. Божидар Петков черпеше присъстващите с ягодов пунш и малинова лимонада, както и с прясно набрани череши. В кулинарния конкурс се отличиха Божанка Бошнакова, Атанаска Коева, баба Недка Петрова, Ивета Цанева и Павлинка Горанова.

Имаше много конкурси, най-интересен от които бе за цепене на дърва. Участниците трябваше да ги цепят на размер, така че парчета да могат да преминават през отвора в капака на специално приготвен бидон. Печели този, който за една минута вкара в бидона най-много парчета. Изглежда лесно, но се изискват по скоро ловкост, координация, концентрация и бърза преценка, отколкото физическа сила. За учудване на мнозина наградата бе грабната от дама – Кремена Славова.

Ето и победителите в някои от другите конкурси: „Най-страстен рибар“ – Митко Банков; „Ловец №1“ – Дочко Стоянов; „Мистър Събор“ – Веселин Стоянов; „Кралица на пиршеството“ – Бонка Ненова; „Купонджия № 1“ – Христо Петров.

Сред гостите на събора бе и роденият в Плевен, но с дълбокдолски корени актьор Даниел Цочев. Той често посещава Дълбок дол, където е къщата на неговите предци. Троянци сигурно помнят неговия музикален спектакъл (състоял се на 3 март 2020 г. в НЧ „Наука — 1870 г.“) „На нея с обич! Емил Димитров“, в който той играе именития естраден изпълнител. Даниел Цочев изпълни две песни на Емил Димитров – „Моя страна, моя България“ (заедно с участничките от група „Дълбокдолско ехо“) и „На брега на тихата Марица“. Друг, който се изяви в рубриката „Сцената е ваша“, бе Божидар Банчев, който изпя няколко родопски народни песни.

За доброто настроение на присъстващите се грижеха участничките в певческата група „Дълбокдолско ехо“ и професионалната певица Диана Йорданова. Хората пиха студена бира и се веселиха от сърце – танцуваха и играха хора. Имаше забавни игри за малки и големи с награди и изненади.

Започналия в 12 часа празник сигурно щеше да продължи до късна доба, но внезапно появилата се буря със силен вятър и пороен дъжд го прекрати преждевременно около 19 часа.

Дълбочани показаха, че с общи усилия и задружен труд много се достига. Догодина пак!

Васил Радойчевски

Галерия:

Галерия със снимките можете да разгледате тук:

https://youtu.be/kvWfiTxyjhM

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top