Вечер, посветена на троянските музиканти

Вечер, посветена на троянските музиканти

Новини, Общински съветници 0 мнения 94

Смело можем да определим отминалия юни като месец на културата в Троян. Нямаше ден без културно събитие, не бе изключение и последният (30 юни, сряда). Той ще се запомни с вечерта, посветена на троянските (кръчмарски) музиканти. Официалното название на събитието е концерт „Троянски музиканти“. В градския фолклор все още се споменават кръчмите от времето на социализма. Те хем са много, хем всяка има своя специфика. Никога обаче не съм предполагал, че във всяка от тях е свирил свой оркестър. А това ги прави още по-различни и по-привлекателни. Емил Ненковски определи кръчмарските музиканти като „хора, създаващи настроение“ и подчерта, че живата музика няма нищо общо с озвучаването с флашки, което се практикува сега.

Събитието бе на площада пред сградата на читалището и се състоеше от две части. В първата бе представена книгата „…Три, четири“ на Диана Маркова, посветена на Дарин Марковски и троянските кръчмарски музиканти. Откъде идва заглавието на книгата? Шеговит отговор на този въпрос даде Росен Марковски. Обикновено всеки музикален номер започва с отброяване – „Едно, две, три, четири“, даващо възможност на музикантите да се концентрират и настроят за изпълнението. Троянските музиканти обаче са толкова шлайфани, че им е достатъчно „…три, четири“. Росен допълни отговора с интересна история за брат си Дарин, който заеквал. По едно време той направил формация с още трима музиканти, по ирония на съдбата всичките заекващи, и възкликнал: „Егати групата сме! То няма кой да каже „Три, четири, почни!“„.

Книгата е написана по разкази на Дарин Марковски за истории с троянските кръчмарски музиканти, но е плод на художествената измислица на Диана Маркова. Имената на героите, обстоятелствата и случките са променени. Авторката сподели, че разказите на Дарин се много весели, докато в книгата има определена доза тъга. Диана Маркова прочете пред публиката две от историите. Висока оценка на авторката и книгата дава върху корицата ѝ Калин Терзийски. Публиката с удоволствие си купуваше произведението, а авторката раздаваше автографи. Наред с „…Три, четири“ можеше да бъдат купени още два романа на същата писателка – „След цветята“ и „Една четвърт“.

Втората част на вечерта бе великолепен концерт, изнесен от четирима троянци и един гост-музикант: Росен Марковски – китара; Николай Димчевски (гост) – кахон; Емил Ненковски – конги; Добромир Дишев – китара; Веселин Ангелов – баскитара. Концертът включваше само авторски песни на Росен Марковски и Николай Димчевски. В основата на всички песни лежат истински истории, случили се с Росен и Николай в различни кътчета на страната ни и света. Текстовете – леки, остроумни, иронични и много интелигентни – допаднаха на публиката. А тя, публиката, бе разновъзрастова – от малки деца до много възрастни хора. Слушаше с интерес и удоволствие, аплодираше, подпяваше, а някои дори танцуваха. Невероятен концерт!

Троян не бива да забравя героите си! Концертът „Троянски музиканти“ ни напомни за „хората, създаващи настроение“. И след като вече имаме роман, посветен на троянските кръчмарски музиканти, дано някой напише и книга за троянските кръчми.

Васил Радойчевски

Галерия със снимки от концерта можете да видите тук:

https://youtu.be/nh9CFsmO84M

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top