Филмът за Лиляна Кисьова гостува в Ловеч

Филмът за Лиляна Кисьова гостува в Ловеч

Новини 0 мнения 227

След троянци и жителите на Ловеч имаха възможността да се запознаят с живота и творчеството на голямата оперетна певица Лиляна Кисьова.

Лиляна Кисьова беше любимка на не едно поколение поклонници на оперетата, а троянци се гордеят, че тя е започнала своя творчески път именно от техния град.

„Родена да лети“ – заглавието на филма представя точно порива към красотата на изкуството, белязало живота на Лиляна Кисьова. Защото това е нейната музика – полет нагоре.

Домакин на събитието беше Клубът на дейците на културата в Ловеч, а представители на организаторите на тази идея бяха инж. Васил Радойчевски, председател на Инициативния комитет „Музикални празници в Троян – Лиляна Кисьова и Минко Босев“, и троянците Тодорина Йончева и Христо Костов.

Прожекцията беше открито от председателя на КДК Пенка Чернева, която с вълнение представи личността на великата Лиляна Кисьова. Христо Костов представи накратко биографията на певицата и сподели своите впечатлени от идеята и реализацията на филма

Филмът направи огромно впечатление на публиката, която беше запленена от обаятелната троянка, оставила името си в историята на българската оперета. Актьорът Стоян Георгиев сподели възхищението си не само от Лиляна Кисьова, а и от нейния дългогодишен сценичен партньор Минко Босев, също троянец. Той подчерта, че троянската оперета е дала тласък на развитието на българския музикален театър и че именно троянското читалище е първата сцена на двете ярки звезди на оперетата.

Заключителното слово беше на председателя на инж. Радойчевски, който представи всички етапи от възникването на идеята до самото реализиране на документалния филм. В словото си Радойчевски подчерта, че тази идея не би се реализирана без силната воля и желание за успех на първия председател на комитета инж. Пенчо Адърски, който за съжаление не успя да види реализиран този проект.

Инж. Радойчевски изказа благодарност и на всички дарители, помогнали за реализирането на филма, начело с Община Троян, както и лично на д-р Валентина Александрова – дарител и организатор на събитието.

Тодорина Йончева също разказа за работата на целия комитет, за амбицията на всички да доведат проекта до успешен край.

В края на вечерта г-жа Пенка Чернева поднесе букет на г-жа Тодорина Йончева и ѝ благодари за прекрасния филм. Г-жа Чернева връчи и благодарствена грамота на Христо Костов за дейното му участие в културния живот на Клуба на дейците на културата в Ловеч. От своя страна г-н Костов отбеляза, че общите културни събития в Троян и Ловеч спояват мостовете между двата града.

Снимки от събитието можете да видите тук:

https://youtu.be/5xlu0dFL2X8

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top