„Кантабиле“: любими руски песни в Орешак

„Кантабиле“: любими руски песни в Орешак

Видео, Галерия, Общински съветници 0 мнения 110

Оперетна формация „Кантабиле“ при НЧ „Просвета – 1920 г.“ (кв. „Велчевски“ – Троян) включва четирима участници – Мария Андреева, Емил Давидов, Гечо Събчев и Иван Хаджидимитров. Неразделна част от групата е тоноператорът Марин Даскалов.

След дълъг период на непоносима жега, петъчната вечер (6 август) бе приятно прохладна и много подходяща за концерт на открито. „Любими руски песни“ бе концертът, който оперетна формация „Кантабиле“ изнесе в лятното кино в Орешак с обновена след ремонта на читалището сцена. Руските песни са любими на моето поколение (60+), но в публиката имаше и по-млади хора, че дори и деца. Мария Андреева бе прекрасна не само с вокалните си изпълнения но и в ролята на водеща. Анонсите към музикалните произведения бяха интересни и познавателни. Песните, около 20 на брой (концертът продължи около час и половина), се отличаваха с жанрово разнообразие. Някои от тях бяха от любими руски филми. Да споменем част от песните: „Смуглянка“, „Катюша“, „Поручик Голицин“, „Александра“, „Руска водка“… За мен всяко докосване до руската култура е вълнуващо. Изпълненията предизвикаха много спомени и размисли.

Събитието бе разгласено само чрез афиши в Орешак. Концертът не фигурира в месечния информационен бюлетин на общината, не бе анонсиран в троянските електронни медии. Затова публиката не бе многобройна, но пък много възторжено посрещаше всяко изпълнение. След края на концерта хората общуваха неформално помежду си и с изпълнителите. От разговорите разбрах, че мнозина, подобно на мен, са руски възпитаници. Така или иначе, получихме истинско удоволствие от концерта.

Оставам с впечатлението, че формация „Кантабиле“ е малко пренебрегната от културните институции в Троян. Но ентусиазмът и упоритостта на участниците във формацията заслужават поздравления. От все сърце им желая творчески успехи!

Текст и снимки: Васил Радойчевски

Галерията със снимките можете да разгледате тук.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top