Национална пчеларска среща „Север-юг“ 2021

Национална пчеларска среща „Север-юг“ 2021

Видео, Галерия, Новини 0 мнения 56

Снимките от събитието можете да разгледате тук.

През миналата 2020 г. пандемията от ковид 19 осуети провеждането на пчеларска среща „Север–юг“, но тази година на 21 август Беклемето отново събра на едно място пчелари от цялата страна, производители на пчелни майки и пчеларски инвентар, разпространители на ветеринарно-медицински препарати, издатели на пчеларска литература.

Официални гости на събитието бяха: Донка Михайлова, кмет на община Троян; д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово; Розалина Русенова, заместник-кмет на Община Троян; Михаил Михайлов, председател на „Обединен български пчеларски съюз“; Димо Димов, главен редактор на в-к „Пчела и кошер“. Водещ на събитието бе Тодор Шишков.

Срещата започна с музикално приветствие към присъстващите, поднесено от певческа група „Дълбокдолско ехо“.

В своето обръщение към участниците в срещата кметът на Троян каза:

„Всяка година хора, свързани с производството на мед, с любовта си към пчелите, се срещат тук. За нас тази среща има особен смисъл, защото тя е израз на предприемчивостта на българина и на любовта към природата и планината“.

Г-жа Михайлова увери пчеларите, че община Троян винаги ще стои зад тази инициатива, водена от желанието за продължаване на традицията и за посрещане на хора от цялата страна, обичащи планината.

Д-р Кабаиванов сподели с пчеларите:

„Ние с г-жа Михайлова сме от кметовете-борци, които се борят за справедливи каузи… Използвайте ни да ви помагаме където трябва – пред всички държавни институции. Бъдете сигурни, че няма да пожалим сили“.

Пчеларите посрещнаха с голям интерес лекцията на д-р Ивелин Маринов на тема „Оптимален здравен мениджмънт в пчелина“. Лекцията бе последвана от традиционния дискусионен клуб на пчеларски теми в залата на вила „Витекс“.

Две неща направиха впечатление – по-ниската посещаемост на срещата и ходът на дискусията.

Както винаги срещата събра пчелари от различни краища на България – Ловеч, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Добруджа…, но те не бяха така многобройни както преди. По-малко бяха и участниците в изложбата-базар – 19 вместо обичайните 40. Могат да се анализират причините за това, но май пандемията наистина ни промени.

За пръв път в дискусионния клуб не бяха обсъждани вечните пчеларски проблеми, а бе обърнато внимание на пчелоотглеждането. Как да променим технологията, за да съответстваме на променените климатични условия? Като че ли това вълнуваше участниците в дискусията най-много.

Васил Радойчевски

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top