Улицата на занаятите в Троян

Улицата на занаятите в Троян

Новини 0 мнения 128

В изпълнение на Заповед № РД-01-748/02.09.2021 г. на Министъра на здравеопазването провеждането на Български фестивал на сливата бе отменено. За гостите и гражданите на Троян и Орешак на 25 и 26 септември (събота и неделя) на пл. „Възраждане“ в града и пред Националното изложение в с. Орешак бяха организирани „Улици на занаятите“. До Орешак не стигнах, но би било грях да не посетя троянската улица на занаятите, защото е под носа ми. Какви са впечатленията ми?

Оказа се, че съм свикнал с Фестивала на сливата и сега, когато го няма, ми липсва фестивалното настроение, шумотевицата на площада, поредицата от интересни събития… По думите на занаятчиите, много хора от страната, които традиционно посещават Фестивала, не са разбрали, че той е отменен и напразно бяха били път до Троян.

Стори ми се, че на улицата на занаятите преобладаваха занаятчийките. Това е много хубаво. Женските ръце творят чудеса. Нямам предвид това, което си помислихте, а изделията от щандовете им – изящни, красиви, направени с мерак и любов. Жените са пазители на традициите. В този смисъл можем да бъдем спокойни за традиционните занаяти. Разбира се, приходите, които реализираха занаятчиите, са в пъти по-малко от миналата година

С всяка година се увеличават изделията със сливова тематика. Например на сладкарския щанд на Христиана Тодорова видях локум със сини сливи и захаросани сини сливи, а на щанда на „Родопа Троян“ – хайдушко мезе със слива, кълцаница със слива, балкански суджук със слива, суджук „ТроянскЪ сливЪ“. Много атрактивен беше щанда на „Винпром – Троян“ с изключително разнообразие на ракии и ликьори.

Да не пропусна красивия щанд на Центъра за подкрепа на личностно развитие. Предлагаха се детски рисунки и творби, изработени от децата. Купувачите сами определяха цените на изделията и спускаха парите в запечатана прозрачна кутия с надпис „Събраните средства ще бъдат използвани за материали за работа с децата от творческите ателиета при ЦПЛР – Троян“.

Сред посетителите на улицата срещнах много познати, сред които кметът на Троян Донка Михайлова, придружена от съпруга си Антон Михайлов. Останах с впечатление, че градоначалничката ни е добре позната на троянските занаятчии. Г-жа Михайлова посети всички щандове, поговори със собствениците им, направи покупки.

Васил Радойчевски

Галерията със снимки можете да разгледате тук.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top