Висока награда за Иван Христов

Висока награда за Иван Христов

Новини, парламентарни избори 2021 0 мнения 53

Омотани в злобата на деня, увлечени от модни псевдоидеологии, често забравяме какво е онова, което светът нарече „кафява чума“.

Организациите, която традиционно, от десетилетия, пазят спомена за фашисткия кошмар и тачат свято паметта на всички, които изградиха единния фронт на антифашизма, са Българският антифашистки съюз и Съюзът на ветераните от войните на България.

Не бива да забравяме колко страшно нещо е фашизмът, срамно е да забравим и подвига на нашите предци, загубили живота си в мелницата на Втората световна война.

Затова и всяка година БАС и СВВБ връчват грамоти и благодарствени адреси на хора и организации с активна дейност за съхраняване на спомена на антифашистката дейност и достойното участие на България във Втората световна война.

През миналата 2020 година Съюзът на ветераните от войните на България учреди и изработи медал „75 години от победата над фашизма“. Той се връчва със заповед на председателя на военно-патриотичната организация доц. д-р Иван Сечанов на български и чуждестранни граждани с принос за отбелязване на юбилейната годишнина и за популяризиране победите на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война.

С това престижно отличие бяха наградени и шестима заслужени активисти от община Троян, между които и Иван Христов от Голяма Желязна.

Иван Кирилов Христов е свързал целия си живот с утвърждаването на антифашистките идеи и с активна военно-патриотична дейност в община Троян. Дългогодишен кмет на село Голяма Желязна, общественик, неуморен създател и поддръжник на различни инициативи в общината.

Поради извънредните епидемични обстоятелства през миналата година, г-н Христов получи своя медал чак сега. По молба на председателя на ОбС на Българския антифашистки съюз – Троян почетното отличие беше връчено от Вяра Йорданова, водач на листата на БСП за предстоящите парламентарни избори за 11 МИР – Ловеч.

Ангелина Иванова

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top