Една горчива равносметка

Една горчива равносметка

Новини, парламентарни избори 2021 0 мнения 131

На свой пленум вчера, 18 декември,  общинската организация на БСП – Троян обсъди резултатите от изборите за 47. Обикновено народно събрание, провеждането на предизборната кампания, слабостите в работата на самата организация.

Председателят на общинската организация Росен Веселинов направи задълбочен анализ на парламентарните резултати, като посочи, че това е най-катастрофалният резултат от 1931 година насам. За страната при последните избори, проведени през ноември, БСП получи доверието едва на една десета от избирателите (10,28%), като падна до четвърто място.

В доклада бяха очертани и различните причини за провала на партията. Целенасоченото „натякване“, че борбата ще е между ГЕРБ и ИТН даде своите резултати. Немалка е ролята на зле подредените листи, слабата активност на Младежката организация, вътрешните конфликти в партията и в нейното ръководство. Налагането на водачи на листи „отгоре“, въпреки че е в съгласие с Устава на партията, отблъсна много симпатизанти, а в случая с нашия 11 многомандатен Ловешки избирателен район спускането на съвсем непознати и непопулярни лица влоши положението още повече.

В община Троян между първите и третите избори (април и ноември) БСП е загубила 60% от гласовете. Констатацията, че област Ловеч има малко по-висок (с 3%) резултат от средния за страната, не е особено утешителна, още повече, че община Троян показва по-ниски резултати в сравнение с областта. Намаляват и преференциите на нашите троянски кандидати. Докато през април д-р Валентина Александрова събра 1097 преференции – доказателство за големия авторитет, който имаше след един успешен мандат, то през ноември троянските кандидати успяха да привлекат едва съответно по 237 и 106 индивидуални предпочитания.

Росен Веселинов отбеляза, че грешките са много, но няма смисъл да се гледа само назад. Трябва да гледаме напред.

 Христо Костов се върна в историята на БСП от времето на Луканов и изказа своята надежда , че с влизането на БСП в сегашната коалиция ще се върне част от авторитета на партията.

Критично беше изказването на Ангелина Иванова. Тя отбеляза, че след провала на изборите през април и юли не беше направен обстоен анализ, не бяха потърсени пътища за преодоляване на слабостите. Така слабостите не само не бяха отстранени, ами и засилиха своя отрицателен ефект.

Иванова смята за сериозна слабост на общинската организацията, че защитаването на лявата идея е главно в периодите на предизборни кампании. Според нея трябва да се работи за червената кауза непрекъснато, а не само преди избори. Неудовлетворителна е работата на групата на БСП в Общинския съвет, въпреки отговорността на повечето от червените общински съветници.

Крайно слаба е дейността на Младежката организация, която от години не предлага никакви знакови инициативи.

Иванова изрази мнение, че предизборната кампания в последните избори беше много слаба, хаотична и неефективна. Въпреки заявеното желание за нова, модерна кампания, реалността се оказа далеч от желанието. Не се обмислиха медийните публикации; изявите в социалните мрежи бяха шаблонни, в началото двамата троянски кандидати „качваха“ почти идентични постове.

Не се направиха почти никакви опити за лични среща с хората.

Ангелина Иванова припомни предизборната кампания за първия мандат на г-жа Донка Михайлова, когато на среща с избиратели в Добродан д-р Валентина Александрова е използвала една оригинална метафора – нека подредим нашата къщичка, нашия общински дом.

В своето изказване Николай Малчев цитира Стефан Продев – „Дали БСП ще е партия на червените бабички или на червените мобифони“. Само критикуването на ГЕРБ „не ни прави по-велики“. Това според него е много неправилен подход – „трябва да се набляга на това, което ние ще направим“.

Станислав Съев отбеляза, че младите социалисти са бъдещето на БСП и трябва да им се дава зелена светлина. И попита риторично – „Кой иска оставката на Нинова и защо? Коя партия през изминалите два мандата на Народното събрание запази своите позиции?

Инж. Васил Радойчевски попита защо в кандидатдепутатската листа бяха включени двама троянци – така преференциите се пръскат, а и нашите поддръжници се чувстват озадачени. Той постави и въпроса за „приземяването“ и гъвкавостта на водачите на листа, като даде пример с водачката на две листи Ирена Анастасова, която не успя да завладее хората от областта, докато Вяра Емилова успя да осъществи по-добър контакт със социалисти и симпатизанти.

Донка Михайлова зададе тревожния въпрос – ще я има ли БСП или няма да я има през следващите избори. Какви са методите за възстановяването на доверието на хората. Защо от 8500-те троянци, които преди 3 години са гласували за нея като кмет, предложен от социалистите, на тези избори са останали само 1300.

Михайлова сподели своя опит от времето, когато е била избрана за народен представител от същия 11 МИР. Тогава от „Позитано“ също беше изпратен водач на листата, но чрез откровен диалог е постигнато разбирателство, при което водач на листата става Янаки Стилов – така в 43-то НС област Ловеч се представя от трима социалисти.

Михайлова потвърди ясната си позиция, че трябва да се дава път на младите, да им се помага, защото бъдещето е в техни ръце.

Донка Банковска в изказването си предложи да бъде насрочен пленум за отстраняване на организационните проблеми в общинската организация. Тя отбеляза, че едни и същи хора се изказват, а резултат – няма. Попита и каква е ролята всъщност на Общинския предизборен щаб?

Д-р Валентина Александрова призова всички към страшно много работа с хората след тези резултати. Тя обърна внимание, че системата за предлагане на кандидатите за народни представители трябва да се смени чрез съответни поправки в Устава на БСП. Отбеляза, че много важно е депутатите да бъдат професионалисти в своята област, а не политици. Д-р Александрова бе откровена и за „къщичката“ на общинската организация – че е време да подредим не само троянския, а националния наш дом, като задължително трябва да има смяна в ръководството на партията 

Д-р Александрова благодари на Васил Гадевски и Младен Богдански за смелостта им да се включат в кандидатската листа на Ловеч.

Минчо Казанджиев, председател на БСП – Ловеч, анализира изборите на национално ниво. Той смята, че партията трябва да измине дълъг път, но трябва да отбележим, че резултатите в областта са малко над средните за България.

Водачът на листата на БСП за 11 МИР, вече народен представител в 47. ОНС, Вяра Емилова беше поканена, но не успя да вземе участие в работата на пленума.

Не можаха да присъстват и двамата кандидати за депутати от Троян Младен Богдански и Васил Гадевски.

Снимки ТроянЕкспрес

Благодарим на Руслана Попсавова, журналист, която присъства на пленума и ни предостави пълен аудиофайл на изказванията.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top