Последно сбогом! В памет на Гаца Кадийска

Последно сбогом! В памет на Гаца Кадийска

In memoriam, Новини 0 мнения 139

Опечалено семейство!

Близки и приятели на починалата Гаца Дочева Кадийска

От името на Общинската организация на БСП – Троян и на Българския антифашистки съюз поднасям най-искрените съболезнования за тежката загуба!

Гаца Дочева Кадийска е виден партиен и обществен деятел на БСП – община Троян.

Родена е на 17.09.1930 година в махала Габърска (днес част от Балабанско), Троянско. Възпитана е в прогресивното революционно семейство на Мария и Дочо Кукувишки. Като много други народни синове и дъщери прекарва нерадостно детство. Завършва гимназия в Троян, но истинското училище за нея е животът – животът с „грубите лапи“.

През цялото време Гаца допълва знанията си чрез самообразование.

Активно участва в културния живот на махалата, в която видния антифашист партизанин, заместник-политкомисар на III чета на отряд „Христо Кърпачев“ – Кино Дочев Кукувишки – Камен. Дочо Кукувишки е хванат жив от Ловна рота, жестоко е инквизиран , убит в местността Усоито, с. Драгана.

Наред със своя брат Гаца взема дейно участие в антифашистката съпротива.

След народната победа през 1944 г. Гаца Кадийска  е член на РМС, ДКМС, ОФ, БАС.

През 1955 г. е приета за член на БКП, а след създаването на БСП е неин член до края на живота си.

Целия си живот Гаца Кадийска отдаде на икономическото развитие на Троян. През 1951–1952 г. започва работа като организационен сътрудник в градската „Търговия“ (РКС). От 1952 до 1986 г. е технически секретар на БКП (заедно със Събчо Търновски). След това до пенсионирането си е служител в РУ на МВР.

През своя над 40-годишен трудов път Гаца Кадийска се доказа като достоен и авторитет човек, убеден член на БКП и БСП. След пенсионирането си е партиен секретар на ОПО на БСП – махала Габърска.

От нас, приятелите и другарите на Гаца Кадийска, зависи колко дълго ще запазим и как ще пренесем във времето спомена за достойно изпълнения житейски дълг.

И нека в нашето съзнание тя все така да бъде достоен пример за подражание.

Дълбок поклон пред светлата ти памет, др. Кадийска!

От БСП – Троян

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top