Един век кооперативно движение в Черни Осъм

Един век кооперативно движение в Черни Осъм

Новини 0 мнения 138

Страхотно беше днес в Черни Осъм.

Празник на кооперация „Обнова“, празник на селото. Празник, който хвърля мост от миналото към бъдещето.

На кооперациите винаги им е било трудно. В „социалистическо време“ не бяха достатъчно „социалистически“, в „капиталистическо“ пък – бяха (и са) твърде „некапиталистически“. Някак си така.

Та затова и съдбата на това предприятие – което не просто дава прехрана на 140 души, а гради целия свят на Черни Осъм – е така вълнуваща и невероятна.

А днешният празник беше заслужено признание от следовниците пред делото на 38-те учредители, поставили преди 100 години основите на кооперацията.

Разбира се, първо сведохме глави в признателност пред барелефа на Кирил Кипров – учителя, вдъхновил създаването на черноосъмската кооперация. Положен беше и венец.

Чудесна идея на организаторите на празника беше шествието от центъра на Черни Осъм до двора на кооперацията, в което се включиха домакини и гости. Разбира се, начело беше Представителният общински младежки духов оркестър с мажоретки, който създаде един наистина неповторим аромат на тържественост.

Празникът продължи на територията на кооперацията, където шатрите и подредените маси ни очакваха. Всеки гост получи за подарък едно малко „домашно“ – кратка луксозна история на кооперацията, към която да се връщаме отново и отново.

Развълнувано ни приветства Владислав Кардашимов – председател на кооперацията от 2018 година, вече втори мандат. Разказа в неговия си стил – кратко, но емоционално – за историята, за плановете, за успехите.

Част от празника бяха и официалните гости.

Посрещнахме приятели и съмишленици от Централния кооперативен съюз: Виден Виденов, председател на Контролния съвет на ЦКС, и Байко Баев, председател на ОКС – Ловеч.

Община Троян бе представена от заместник-кмета Ангел Ангелов, председателя на Общинския съвет Петко Пенков, както и от началника на РУ на МВР Троян Ивайло Славков.

Сред гостите, но и малко нещо домакини, бяха кметът на селото Марин Сираков, Димитър Шишков (директор на Държавно горско стопанство – Черни Осъм), Павлина Иванова (директор на Природонаучния музей в Черни Осъм), Албена Попадиева (председател на НЧ „Знание – 1906“ – Черни Осъм).

И, както си му е редът, гостите донесоха подаръци.

Виден Виденов връчи медал и почетен плакет – отличията бяха както за кооперацията, така и специално за нейния председател Владислав Кардашимов.

Картината, изпратена от фирма „Сталид“ – Ловеч, изобразява символичния мост през времето, който свързва кооперация „Обнова“ с нейните приятели и партньори.

Благодарността си за подкрепата на кооперацията към черноосъмското читалище изрази г-жа Попадиева и от името на читалищното настоятелство връчи специално изработени за администрацията на предприятието юбилейни чаши.

А подареното от името на Природонаучния музей (също редовно подкрепян и – да използваме вносната дума – спонсориран от кооперация „Обнова“) дръвче ще бъде засадено до подареното от сем. Нановски дърво, което посяха членове на Управителния съвет на кооперацията.

Празникът дължи много и на организаторите – парти-агенция Джули Арт и лично на нейната собственичка Юлиана Близнакова.

Невероятен беше и коктейлът, подготвен от механа „Горски кът“ (Орешак). Лъчезарните млади служители осигуриха прекрасни мигове на всички нас, приятели и почитатели на това изключително предприятие.

Успех, успех!

От сърце желаем много успехи на кооперация „Обнова“ – стожер на селото, център на местната общност, образец на кооперативното движение в България.

 Ангелина Иванова

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top