Националното изложение на художествените занаяти и изкуства – домакин на Фестивал на виното с международно участие

Националното изложение на художествените занаяти и изкуства – домакин на Фестивал на виното с международно участие

Новини 0 мнения 45

Националното изложение на художествените занаяти и изкуства (НИХЗИ) в Орешака отново беше домакин на много интересна и полезна инициатива – Фестивал на виното, сполучливо онасловен „Открий го! Местното вино“.

На 22 юли на територията на НИХЗИ се събраха производители от две съседни балкански страни – България и Румъния. Седем местни инициативни групи (МИГ) са обединили усилията си, за да предоставят на производители и клиенти възможността да се опознаят взаимно, да споделят опит и… просто да се похвалят. От българска страна организатори са „Троян, Априлци, Угърчин“, „Девня – Аксаково“ и „Перущица – Родопи“, а от румънска – „Colinele Recasului“, „Tecuci“, „Podgoria Panciu“ и „Napoca Porolissum“.

На 25 щанда бяха представени основно винарни (български и румънски), но също и местни фирми за производство на хранителни продукти.

Фестивалът бе открит от Министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, а специални гости бяха Раулка Димитреску, народен представител в Парламента на Румъния; Виктор Стойчев, областен управител на Ловеч; Розалина Русенова, заместник-кмет на община Троян; инж. Тихомир Кукенски, кмет на община Априлци; Мария Динова, заместник-кмет на община Угърчин; Марияна Генковска, кмет на Орешак.

Програмата на Фестивала беше разнообразна. Бяха подготвени занаятчийски ателиета, тематични лектории и дегустации, водени от опитни енолози.

В културно-музикалната част участие взеха Представителният младежки духов оркестър „Джазтет“ с художествен ръководител Илиян Тодоров; аркодеонистката Вероника Тодорова; певческа формация „ХорЪт“; Танцов ансамбъл при Читалище „Развитие“ – Орешак; Духов оркестър „Заедно“.

Основна цел на проекта е представянето и рекламирането на местното винопроизводство и винената култура на териториите на двете страни партньорки.

Ангелина Иванова

Ползвани са снимки на Руслана Попсавова.

Видео на събитието можете да видите тука.

Картинната галерия можете да разгледате тука.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top