Празник на минералната вода в Шипково

Празник на минералната вода в Шипково

Новини 0 мнения 37

Важна част от развитието на нашата община е туризмът, а курортът Шипково отдавна се превърна в знак на община Троян.

Шипковската вода е единственото находище на сулфатно-калциева вода в България. Тя помага при обменно-ендокринни проблеми, стомашно-чревни заболявания и хронични гастрити, язви и жлъчно-чернодробни страдания, проблеми с опорно-двигателната система. Шипковските минерални бани години наред бяха предпочитано място за отдих и лечение, но след началото на промените банята беше затворена и остана само големият басейн с минерална вода. В курортния комплекс има 4 чешми. Сега един от първите балнеолечебни курорти у нас постепенно връща своята популярност.

15-ият Празник на минералната вода, организиран от „традиционния“ екип – Кметство Шипково и Народно читалище „Светлина“, беше част от Културния календар на Община Троян.

Събитието откри кметът на селото Наталия Керембова, която приветства жителите и гостите на курорта. Своето пожелание отправи и кметът на общината Донка Михайлова:

„В момента община Троян търси възможности за възстановяване на старата баня и балнеологията да набира все повече скорост, като се харесва не само на българи, но и на чужденци. Шипковската минерална вода е с безспорни качества. Ние имаме сериозни анализи и проучвания и тя си остава една ценност за нашия район“.

За доброто настроение се погрижиха жените от певческата група към читалището, Ангелина Милева и танцьорите от „Антик“, които изнесоха своята програма на импровизираната сцена, украсена с балони в цветовете на водата – бяло и синьо. На всички беше поднесено и традиционното за региона сватбарско жито

Гост на празника бе и общинският съветник от БСП Елена Ройнева.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top