Троян – първата в България община земеделски производител

Троян – първата в България община земеделски производител

Новини 0 мнения 98

Днес за пръв път в България една община стана официално регистриран земеделски производител.

Това е нашата община, община Троян.

Така, както беше първата община, която се зае с отговорната задача да произвежда собствена продукция за децата в детската млечна кухня, в яслите и в детските градини на територията на общината.

Регистрацията не беше направена, за да се искат помощи и субсидии от държавата, а за да се узакони реалното производство на екологично чиста земеделска продукция на територията на общината – плодове, зеленчуци, дори пчелен мед.

В публикация в социалните мрежи кметът на града, г-жа Донка Михайлова, сподели:

„Вчера, при посещението на Министъра на земеделието Кирил Вътев в Троянския манастир, го запознах със странното изискване да сме земеделски производител, за да произвеждаме продукция върху собствени земи, със собствени сили и да ги предоставяме в собствените детски заведения.

Но нормативните изисквания са за това да бъдат спазвани. И регистрирани пчелари сме“.

Михайлова подчерта, че собственото земеделско производство на общината е само част от цялостната многогодишна политика за здравословно хранене на нашите деца. И тази политика дава своите резултати. Според анализ на Регионалната здравна инспекция – Ловеч в последните години затлъстяването на децата от общината рязко се снижава и броят на страдащите от затлъстяване ученици в общината са три пъти по-малко в сравнение със средното за областта. Относителният дял на заболелите от захарен диабет в общината ученици също е три пъти по нисък от този в област Ловеч.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top