Денят на Съединението – ден на единението

Денят на Съединението – ден на единението

Новини 0 мнения 39

Троянци си припомниха една светла дата – дата, на която преди 138 години България показа воля за единство и защити правото си сама да определя своето бъдеще.

Троянци традиционно се събраха пред идеолога на Съединението Захари Стоянов.

Историческите събития припомни Венета Илиева, уредник в Музея на художествените и приложни изкуства в Троян. Нейният увлекателен разказ припомни ентусиазма и въодушевлението не само при подготовката на този исторически акт, не само в дръзновението на първата крачка към обединяване на разпокъсания български етнос, но и след това, когато това обединяване трябва да се защити.

Да не забравяме, че Троян също се включва в подкрепата на Съединението чрез изграждане на комитет за подкрепа. Председател на комитета е Иван Казанджиев, бивш съзаклятник в Троянския революционен комитет, укривател на Васил Левски. Членове на комитета са Минко Мирчов, Иван Колев Марков, Цочо Марков, Дочо Стоюв, Минко Вълчов, Константин Хаджикалчев.

В знак на признателност пред делото на онези, които осъществиха Съединението, троянци поднесоха цветя и венци.

От името на БСП – Троян венец поднесоха членовете на Младежкото обединение Цветозара Иванова и Тодор Спасов.

На събитието присъстваха кметът на община Троян Донка Михайлова и заместник-кметовете Розалина Русенова и Ангел Ангелов, както и общинските съветници от групата на БСП Владимир Хаджийски и Васил Гадевски.

Снимки: Троян експрес

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top