Обръщение на групата общински съветници на БСП към гражданите на общината

Обръщение на групата общински съветници на БСП към гражданите на общината

Новини 0 мнения 184

Уважаеми съграждани, поводът да се обърнем към Вас са лъжите, тиражирани от ГЕРБ-Троян, относно отговорността на групи общински съветници при гласуване на наемите на общински имоти за 2024 г. Със свое предложение на декемврийската сесия на Общински съвет – Троян Кметът на Общината предложи намаление наполовина на предвиденото в договорите за наем ежегодно увеличение с ръста на минималната работна заплата (за 2024 г. – 19,61%). Предложението бе ръстът да е 10%. Тази глътка въздух за наемателите е в посока подкрепа на гражданите на общината ни, която вече бе изразена в намерението да не бъдат увеличавани данъци и такси за 2024 г. След объркани дискусии, демонстрации на непознаване на Закона за общинската собственост и на местната нормативна уредба, сглобката ГЕРБ-ВМРО отхвърли предложението на Кмета, след което от 1.01.2024 г. наемателите ще плащат наемите си с увеличение от 19,61%. Вместо да се извинят за неадекватното си управленско поведение, колегите от ГЕРБ-ВМРО започнаха с безадресни обвинения. Гражданите могат да проследят дискусията и гласуването на сайта на Общински съвет и сами да установят истината

https://www.troyan.bg/bg/sesii-na-obshtinski-savet/zasedanie-4-na-obs-troyan-21122023-g

Обръщението ни е повод да изразим премълчаваната от нас вече два месеца тревога от поведението на партиите ГЕРБ и ВМРО в Общинския съвет. Очевидно е, че ГЕРБ трудно преглъщат рекордната за страната изборна загуба – 62,37 % по-нисък резултат на кандидата им за кмет от кандидата на БСП и над 5% по-малко доверие към представителите им в Общинския съвет в сравнение с подкрепата в общината за партията им в последните парламентарни избори. Тази изборна загуба те решиха да компенсират с подмяна на вота, като излъчат свой председател на Общинския съвет и формират поведение, което пречи на избрания с голямо доверие Кмет, да работи за общината ни. Широко коментиран в общината ни е начинът, по който Председателят на Общинския съвет Петко Пенков получи подкрепата за нов мандат, „мотивирайки“ общински съветници да гласуват за него. Странно е как ВМРО, което шумно прогласи в предизборната кампания подкрепа за Донка Михайлова, веднага след изборите, без всякакво обяснение, се присламчи към ГЕРБ. Като награда ВМРО получи подкрепа, уличеният в тежки нарушения Румен Райков, да представлява Община Троян в Областния съвет за развитие. Така г-н Райков вече ще представлява всеки един от нас. Последваха процедурни хитрини, които възпрепятстваха изработването на нов Правилник на Общинския съвет, в който да бъдат прецизирани задълженията на Председателя. Странно беше предложението на г-н Пенков да бъде избран и негов заместник от ГЕРБ, заедно с такъв от БСП, предложение, което той се наложи неловко да изтегли. Г-н Пенков почти се самоопредели за представител на Общински съвет в Националното сдружение на общините, в което за целия предшестващ мандат той не направи абсолютно нищо за общината ни и за общините в страната. Предложението представителите на Общината, включително и Кметът, да се отчитат пред Общинския съвет за дейността си се подмина с мълчание.

Основна отговорност на Председателя на Общинския съвет е да работи за развитието на общината ни.

Време е колегите от ГЕРБ да преглътнат изборната си загуба и да започнат да работят за Троян и селата. Ако не са в състояние да го направят – поне да не пречат. Пред община Троян стоят важни предизвикателства за 2024 г., а те изискват единодействие и общи усилия за развитието ѝ. Избрани сме за това. А нашите съграждани ни оценяват по свършеното.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top