Ирена Анастасова за проблемите на образованието и здравеопазването

Ирена Анастасова за проблемите на образованието и здравеопазването

Избори, Местни и европейски избори 9 юни 2024, Новини 0 мнения 8

В предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Ирена Анастасова, водач на листата на БСП в 11 МИР, говори за проблемите в образованието и здравеопазването в България.

„Всички сериозни забележки, които сме имали към Закона за предучилищно и училищно образование, вече са потвърдени на практика и всички политически сили започват да признават това, включително и ГЕРБ, които са автори на този закон.”

Действително г-жа Анастасова тук плува „в свои води“. Педагог с дългогодишен стаж, директор на столичното 125-то училище „Боян Пенев“, тя отлично познава проблемите на българското образование.

Анастасова подчерта категорично:

„По време на съвместното ни управление с ПП-ДБ се започна работа учебното съдържание да се направи такова, че детето да разбира какво чете, да съответства на неговата възраст и на неговите психологически особености, за да може това да му е приятно и да не отказваме децата от училище. Този преглед на учебното съдържание започна, сегашният министър ме уверява, че продължава, но аз до този момент резултат не виждам. Ако не променим учебните програми, нищо няма да направим.

Ние далеч не сме постигнали това равнище, а от миналата година дори има намаление на този процент за образование. Най-много сме постигали 4,5% от БВП – от времето, което БСП е била част от управлението“.

Виновни за състоянието но образованието, науката и културата, за която още не сме постигнали 1% от БВП, са предходните управления и най-вече ГЕРБ, които управляват повече от 12 години“.

Специално внимание Ирена Анастасова отдели на проблемите на Ловешката болница, която буквално беше унищожена в продължение на няколко мандата на местната власт:

„С това се занимавам в последните 2 мандата и жалко, че тези парламенти са от по няколко месеца и който и да е народен представител не може да постигне особено много. Задавала съм въпроси и съм се срещала с министри на здравеопазването, защото болницата е държавна, а в последните 3 години са закрити 8 отделения. 116 000 души в област Ловеч на практика са оставени без здравеопазване, хората ходят в Плевен, в Троян, където болницата, макар че е общинска, нашият кмет от БСП Донка Михайлова проявява неумоверни усилия и я поддържа жива“.

Според Ирена Анастасова, докато болниците са търговски дружества, каквито са в момента, това състояние няма да се промени и е нужна драстична реформа в здравеопазването.

БСП предлага още нещо много важно: за децата до 14 години и за възрастните хора над 75 години лекарствата да са безплатни:

„Когато говорим за демографска катастрофа, това е едно от малкото неща, които можем да направим. Можем да помогнем на семействата с отглеждането на детето през втората година – ние искаме заплащането за това да се изравни с минималната работна заплата. Има и редица други стъпки, които предлагаме и които изискват повече средства, но тези конкретно не изискват кой знае какво финансиране, за да се случат“.

В заключение тя призова да се гласува за коалиция „БСП за България“ с №24 в бюлетините на 9 юни.

За настоящата публикация сме ползвали материали от

https://duma.bg/irena-anastasova-bsp-predlaga-5-ot-bvp-da-se-otdelyat-za-obrazovanie-–-kakto-e-v-es-n291888

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top