Здравни аспекти и проблеми на бюджет 2018

Здравни аспекти и проблеми на бюджет 2018

Новини 0 мнения 137

Днес в конферентната зала на ловешкия хотел „Президиум“ се проведе среща-разговор с проф. Радослав Гайдарски на тема „Здравни аспекти и проблеми на бюджет 2018“. Инициатори за срещата са народните представители от 11 (Ловешки) многомандатен избирателен район д-р Валентина Александрова и Милко Недялков, а наши събеседници бяха: д-р Златев, пневмолог, член на комисията по здравеопазването към националния съвет на БСП; доц. д-р Георги Йорданов, заместник-председател на комисията по здравеопазването в Народното събрание; народните представители д-р Илиян Тимчев и д-р Иван Ибришимов, също членове на тази комисия.

В разговора бяха засегнати въпросите за електронното здравеопазване, за разпределението на парите по равно (а не само за големите градове). Остро се постави и един много сериозен проблем – че между новата COOL system и болниците няма достатъчна мобилност. Няма връзка между тези, които поставят диагнозата, и лекуващите след тях лекари.

Коментира се също и стартовата заплата на младите лекари, процента , който взимат джипитата и т. н.

Поставен беше и наболелият въпрос за големи групи от населението, които не се осигуряват, а използват социално-осигурителната система, като реално я източват.

Проф. Гайдарски сподели и проблема за необходимостта от разграничение между титлата „д-р“ при медицински служители и академичната титла „д-р“ – например чрез начина на изписване на титлите… А това, покрай другото, е свързано и с необходимостта от по-голям контрол върху „истинността“, върху реалността на знанията на всички, които защитават някаква титла.

Срещата беше много интересна, много полезна както за домакините, така и за техните гости.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top