ГЕРОИТЕ НЕ СА ЗАБРАВЕНИ

ГЕРОИТЕ НЕ СА ЗАБРАВЕНИ

Новини 0 мнения 254

На 11 април – Международния ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войните – членове на общинската организация на БСП (Троян) и на Българския антифашистки съюз (Троян) поднесоха венци и цветя на всички паметници на антифашисти на територията на общината.

С едноминутно мълчание се преклонихме пред подвига и саможертвата на геройски загиналите за свободата на България.

11 април е забележителна дата, отразяваща величието и мощта на революционните сили в България, в Русия, в цяла Европа, които пометоха фашизма и изковаха светлия лъч на свободата.

Всяка година на този ден световната прогресивна общественост си припомня злодеянията на фашистките режими, извършени над милионите невинни мъже, жени и деца по целия свят. Този ден ни напомня за ужасите, които човечеството преживя в годините на фашизма и Втората световна война. Борбата с надигащия се неофашизъм трябва да продължи, за да не се допусне повторението на концлагерите от Бухенвалд, Дахау, Освиенцим и десетките лагери на смъртта по цяла Европа.

Българският народ е един от първите, които изпита жестокостта на фашистката диктатура през юни и септември 1923 година. Цели 20 години народът ни води героична борба против монархофашизма. От 1923г. до 1944г. повече от един милион български антифашисти са преминали през полицейските участъци, затворите и концлагерите. От януари 1942 г. до септември 1944 г. през ада на фашистките изтезания са преминали 64 400 борци за свобода и социална справедливост, а около 31 500 души преминават през концлагерите. От юни 1941 г. до септември 1944 г. са убити 9500 антифашисти. Такава е кървавата равносметка на българския фашизъм.

Като че нарочно съдбата е отредила този ден – 11 април, денят на гибелта на поета-партизанин Тончо Стаевски от Троян – да бъде обявен за Международен ден на всички антифашисти. Мнозина като него си отиват в началото на пътя си. Остават си завинаги млади.

Поклон пред светлата памет на всички антифашисти, които дадоха живота си за свободата на България.

Общински съвет
12на Български антифашистки съюз, Троян

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top