Законопроект за допълнение на Закона за защита от домашното насилие

Законопроект за допълнение на Закона за защита от домашното насилие

Новини 0 мнения 113

Група народни представители от групата на БСП за България предложиха да се внесат спешни промени в Закона за защита от домашното насилие.

Настоява се спешно да се изградят кризисни центрове за жертви на домашно насилие – най-малко по един за всяка област. Подобни центрове ще позволят на жертвите да получат спешна закрила до решаването на кризисната ситуация по надлежния предвиден от закона ред.

Законодателната инициатива е продиктувана от необходимостта от оказване на спешна и адекватна помощ на лица, пострадали от насилие. Тревожни са данните, че на практика в момента в страната общо съществуват 5 такива центъра с общо 50 места.

Допълнението е свързано и с изискванията на чл. 20, 22, 23 и 26 от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, получило популярност като Истанбулска конвенция.

Направените от депутаитте на БСП за България изчисления показват, че предвид наличните центрове, в момента са достатъчни 2,5 милиона лева, за да се подготвят областите за подпомагане на жените в риск.

За съжаление, становищата на Министерството на труда и социалната политика и на Министерството на финансите, които бяха подадени учудващо бързо, не подгрепиха предложението на депутатите-социалисти.

Народни представители, внесли законопроекта:

Анелия Димитрова Клисарова, Антон Константинов Кутев, Валентина Александрова Найденова, Виолета Русева Желева, Георги Страхилов Свиленски, Георги Янчев Гьоков, Димитър Иванов Данчев, Донка Димова Симеонова, Драгомир Велков Стойнев, Иван Ивайлов Ченчев, Илиян Ангелов Тимчев, Ирена Тодорова Анастасова, Корнелия Петрова Нинова, Кристиан Иванов Вигенин, Кристина Максимова Сидорова, Любомир Бойков Бонев, Надя Спасова Клисурска-Жекова, Нона Кръстева Йотова, Пенчо Пламенов Милков, Теодора Атанасова Халачева, Цветан Борисов Топчиев.

Пълния текст на предложението можете да изтеглите оттук:

Законопроект за допълнение на Закона за защита от домашното насилие

 

 

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top